Környezetvédelem

Biológia védekezés a csípőszúnyog ellen

Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. szakemberei egy speciális baktérium, a Bacillus thuringiensis izraelensist segítségével akarják gyéríteni az árvizek és esőzések után invázióval fenyegető csípőszúnyogok hadát – olvasható a társaság honlapján.

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. a mostani levonuló árvíz kapcsán és gazdálkodása során minden évben jelentős megoldandó problémaként találkozik a nagyarányú szúnyoginvázióval, mely mind a kezelt erdőterületek mellett élő emberek, mind az erdei állatok életminőségét is jelentős mértékben csökkenti.

A megfelelő szúnyoggyérítés érdekében az erdőgazdaság, szem előtt tartva a természetvédelmi értékeket, szeretné bevezetni a biológiai szúnyogirtást. Ezért laboratóriumi és terepi bemutatóval egybekötött előadást szervezett „Biológia védekezés a csípőszúnyog ellen” címmel Dr. Szepesszentgyörgyi Ádám (PhD) entomológus vezetésével.

Az előadáson bemutatták a biológiai szúnyogirtás hatásmechanizmusát, melynek lényege, hogy egy természetes baktérium által termelt fehérje a hatóanyag. Ez valamennyi vízben élő organizmus számára egyszerű fehérjetáplálék, csupán a csípőszúnyogok, és a púposszúnyogok középbelében a lebontó enzimek hatására válik toxikussá. Tehát a biológiai szúnyogirtásként alkalmazott készítmény, csak a csípő-, és púposszúnyogokra toxikus az előírt koncentrációban.

A szúnyoggyérítésre nem csak azért van szükség, mert a kis vérszívók inváziója árt az idegenforgalomnak, hanem azért mert mellett pusztulásba kergethetik az erdő szarvas- és az őzállomány szaporulatának akár 10-15 százalékát is – mondta Bodor László, a Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási osztályvezetője.