Környezetvédelem

Kizöldült a Glastonbury Fesztivál

Tegnap ért véget Anglia egyik legnagyobb nyári rendezvénye, a Glastonbury Fesztivál. A környezettudatosságot kiemelten kezelő szervezők idén további lépésekkel tették zöldebbé az eseményt.

Az idén 40. születésnapját ünneplő fesztivál eddig is élen járt a környezetvédelmet szolgáló intézkedések tekintetében. Erre szükség is van, figyelembe véve az idei évben várt 177 ezer látogatót. A folyamatosan növő létszámnak köszönhetően évről évre nagyobb kihívást jelent az esemény helyszínéül szolgáló farm rendben tartása.

A legnagyobb gondot a helyszínen hátra hagyott kemping kellékek jelentik. Az egyre olcsóbban beszerezhető eszközök hatalmas szemétdombok formájában végzik minden évben, további fejfájást okozva a rendezőknek. Michael Eavis, a rendezvény alapítója 2008-ban állt elő az ötlettel, hogy a környezetvédelem érdekében biológiailag lebomló sátorcölöpökkel ösztönzi a fesztiválozókat. A burgonyakeményítőből készült kellékek hatalmas sikert arattak, melyből kétmillió darabot „vetettek be” az említett évben.

Idén további kampányfogásokkal léptek fel a környezetszennyezés ellen. A fesztivál ideje alatt Zöld Rendőrség figyelmeztette a szemetelő vendégeket, és „Légy Szíves Vigyél Haza” feliratú táblákkal látták el a felszereléseket.

A szervezők a legnagyobb előrelépésnek a fesztivál vízellátásában történt fejlesztéseket tartják, így teljesen önellátóvá vált a rendezvény. Idén megépült a második tározó és több millió liter víz állt rendelkezésre, ezzel is kiküszöbölve a víz helyszínre szállításával járó gondokat.

A WaterAid nevű szervezet 80, az Afrikában használatos mellékhelységekhez hasonlóan komposztálást alkalmazó környezetbarát wc-vel járult hozzá a fesztivál kizöldüléséhez.

Kiépítésre került egy hatalmas szennyvíztározó is, így már nem kell a rendezvény alatt folyamatosan elszállítani a kellemetlen hozadékot. Ezzel közvetlenül sikerült csökkenteni a széndioxid kibocsátást, mivel 4 kamion is elég a korábbi 32-vel szemben.

A fesztivál kitűnő kapcsolatot ápol a különböző környezetvédelmi szervezetekkel is. A Green Piece az esőerdők kiirtása ellen kampányol, melyre külön installációval készültek. A WaterAid a vízkészlet csökkenésére hívta fel a figyelmet, illetve a közegészségügy javítása mellett érvelt.

Az angol mintához hasonlóan Magyarországon is több fesztivál kezeli kiemelten a környezetvédelmet. Július közepén a Hegyalja Fesztivál, míg augusztusban a Szegedi Ifjúsági Napok tűzi zászlajára a környezettudatosságot.