Környezetvédelem

Környezetvédelmi beruházás Dávodon

Több mint egymilliárd forintos uniós forrásból szennyvízcsatorna-hálózat épülhet ki Dávodon 2012-ig, a gemenci erdő közelében lévő településen – olvasható a község honlapján.

Dávod polgármesterének tájékoztatása szerint a település a közeljövő egyik legnagyobb beruházásának megvalósítása előtt áll. Ez a települési szennyvízelvezetés és tisztítás. Legjelentősebb, mivel érinti a település minden egyes lakosát, háztartását, a településen működő és bejegyzett vállalkozásokat egyaránt. Növeli jelentőségét a végrehajtásra tervezett beruházás nagysága, annak pénzügyi vonzata, hiszen gyakorlatilag minden utcában megjelennek majd az árkok, a gödrök, a beruházással járó kényelmetlenségek, mindez másfél milliárd forint értékben. A beruházás talán csak a valamikori gázvezetékek lerakására hasonlítható.
A képviselő testület közel két éve foglalkozik a kérdéssel. Gondolkodásának alapvető célja az, hogy a lakosság és az önkormányzat minél kevesebb anyagi megterheléssel vágjon a feladat végrehajtásába, a lehetőség szerint a lakosság anyagi terhe a lehető legkisebb legyen. A polgármester elmondta, hogy valamilyen anyagi áldozatot mindenkinek kell vállalni, de a testület azon van, hogy ez olyan szintet érjen el, amit minden háztartás ki tud gazdálkodni. Az önkormányzat objektíven kívánja a falu lakosságát tájékoztatni a szennyvízberuházás eseményeiről, egyben kérve segítő hozzáállásukat, ami lehet a higgadt kérdések, felvetések megfogalmazása és eljuttatása a Polgármesteri Hivatalba.

Az elmúlt évtizedek műszaki és gazdasági fejlődése, a fokozódó urbanizáció következtében rendkívüli mértékben megnőtt a szennyezett víz káros hatásai elleni védelem jelentősége.
A ma és a jövő generációjának közös érdeke a vizek tisztasága, a szennyvizek megfelelő kezelése, a használt vízből származó káros anyagok talaj- és vízszennyezésének megakadályozása. A szennyvizek környezetvédelmi követelményeket kielégítő, biztonságos elhelyezése, a szennyvíz-csatornahálózat, illetve azok tisztítására alkalmas létesítmények megépítése ma településeink egyik meghatározó feladata.

Modern életmódunk részeként a vezetékes víz széleskörű bevezetésével, háztartási gépek használatával, háztartási vegyszerek alkalmazásával életünk kényelmesebbé vált. Ma már az ország döntő többsége számára természetes tevékenység a mosás, mosogatás, a legtöbb háztartás rendelkezik angol WC-vel és fürdőszobával. Életünk szintén természetes része, hogy ha kinyitjuk a vízcsapot, az ivóvíz korlátlanul áll rendelkezésünkre.

Az ivóvíz olyan létfontosságú érték, amely biztonságáról minden körülmények között gondoskodnunk kell. Ha elvárjuk, hogy a csapból iható vizet kapjunk, a lefolyóval is törődnünk kell. Megfelelő csatornázás és szennyvíztisztítás híján a szennyvíz a talajvizet, karsztvizeket, élővizeket veszélyezteti, nem lebecsülendő hatást gyakorolhat a környezetre, a természetes élőhelyekre és az emberekre egyaránt. A kertekből és zöldségesekből – a talajba szivárgó szennyvízen keresztül – olyan kórokozók juttathatnak az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerekbe, amelyek károsíthatják az egészséget. Megfelelő szennyvíztisztítás híján a lefolyó víz veszélyt jelent az élővizekre is, amelyek jelenlegi vízbázisunkat alkotják.

Mindezeken felül az EU előírások is megszabják, hogy minden településen meg kell valósítani a szennyvíz csatornázott elvezetését, valamint a szennyezett vizek kezelését.