Környezetvédelem

Kánikula kontra légkondicionáló

A hatalmas melegben egyre gyakrabban zúgnak fel a ventilátorok és a klímaberendezések. Az éghajlat melegedéséért hűtőberendezéseink nagyban felelősek.

A klímaberendezések rengeteg energiát fogyasztanak: a lakás mesterséges hűtése kb. négyszer annyi energiával jár, mint a fűtés! Egy átlagos klímaberendezés havonta kb. 250 kWh-val növeli az áramfogyasztást, azaz nagyjából havi 8-10 ezer forinttal magasabb nyári villanyszámlára számíthatunk. Sőt, működésük szemkiszáradást, megfázást okoz, nem beszélve a zajterhelésről.

Ha mindenképpen ragaszkodunk a klímaberendezéshez, válasszunk jó minőségű és hatásfokú, alacsonyabb energiafelhasználásút! A választáskor gondoljuk át mekkora a hűteni kívánt helyiség, mennyi és milyen tájolású ablaka van, milyen a helyiség hőszigetelése. A kinti hőmérséklethez képest maximum 5 °C-kal ajánlott csökkenteni a helyiség hőmérsékletét, nagyobb hőkülönbséghez ugyanis nehezen alkalmazkodik szervezetünk. Ha működik a klíma, az ajtókat és ablakokat mindig csukjuk be, mert a meleg levegő folyamatos beáramlása csúcsteljesítményre kényszeríti a berendezést!


Aki szakítani akar a magas számlákkal az már egy jól megválasztott külső árnyékolóval (pl. redőnnyel) is egyszerűen szabályozhatja a lakás hőmérsékletét. A leghatékonyabbak a mozgathatóak (redőny, zsaluzat, napárnyékoló), amelyekkel a nyári hőségben akár tízszer jobb hatást érhetünk el, mint a belső árnyékolókkal, pl. a szalag-, pliszéfüggönnyel, reluxával. Ha lehetősége van rá, ültessen fákat a ház köré! Az északi oldalra telepített örökzöldek a téli szelektől védenek, a déli oldal lombhullató fái télen átengedik a napsugarakat, nyáron ellenben árnyékot adnak.