Környezetvédelem

Betelt a pohár

Magyarországnak 2009-ig kellett teljesítenie az ivóvíz arzéntartalmára vonatkozó Uniós előírásokat. Sajnos nem meglepő: ez sem sikerült.

A környezetvédelmi előírások teljesítése 10-15 éven belül nem várható – nyilatkozta a Narancsnak Forman Balázs, a Corvinus Egyetem adjunktusa. Összesen 143 környezetvédelmi jogszabályt kellett volna átvenni és alkalmazni.
2009. december 25. volt a határideje az ivóvizek arzéntartalmára vonatkozó előírások teljesítésének. Ennek megfelelően 10 mikrogramm/literes értékre kellett volna leszorítani az arzén mennyiségét. 2001-ben ennek az értéknek az ötszörösét engedélyezte a magyar szabályozás. Az érintett országrészeken, Észak- és a Dél – Alföld, Dél – Dunántúl (főként Somogy), valamint BAZ megye 80 településén hozzávetőleg százmilliárd forint összköltségű beruházásra lenne szükség.

Az elmaradás okai nem meglepőek: pénzhiány, a tervezői és a kivitelezői kapacitás hiánya – tette hozzá Király Zoltán, a Dél – alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség régiófejlesztési igazgatóhelyettese.
Ezzel szemben a Békés Megyei Vízművek Zrt. úgy látja, hogy csak a pénzhiány miatt nem történtek érdemi lépések.
Az Unió előírásainak megfelelő rendelet 2001-ben látott napvilágot, de a dél – alföldi program előkészítéséhez szükséges forrásokat csak 2005-ben biztosították – olvasható a Magyar Narancs cikkében.
2006-2007-ben már világossá vált, hogy az előírások betartása, a szükséges beruházások elvégzése az eredeti határidőre nem fog megtörténni.
A dél – alföldi program koordinálására felállított Dél – alföldi Ivóvízminőség – javító Konzorcium védelmében Király tagadja a vádakat, miszerint „megaprojektben” gondolkodnának és a vizeslobbi érdekei érvényesülnének. A tervezői szerződéseket megkötötték, az előkészületekhez szükséges önerőt összegyűjtötték, és létrehozták a konzorciumot, mint koordináló szervet.

Igaz a programból szinte semmi sem valósult meg, de a hatástanulmányokra már kétmilliárd forintot elköltöttek.

Az ÁNTSZ még nem foganatosította a vonatkozó kényszerintézkedéseket. Ennek értelmében azokon a településeken, ahol a vízminőség nem megfelelő, minden ingatlantól egy 600m sugarú körben önkormányzati elosztó központokat kellene felállítani, melyből naponta 3 liter zacskós vagy palackozott vízre jogosul egy-egy helyi lakos.
Az elosztó felállításának költsége az önkormányzatokat terhelné. Ez a  4200 fős Medgyesegyházán éves szinten 170-180 milliós kiadást jelentene – ha lenne rá pénz.

Átmeneti megoldásként új szűrőberendezések alkalmazásával, a jó minőségű kutakból nyert vizek elvezetésével biztosítanák a megfelelő értékeket. A Békés Megyei Vízművek Zrt. Romániából hozott vízzel vegyítené a Maros – hordalékkúpjából származó ivóvizet.

Várhatóan újabb tárgyalások kezdődnek Magyarország és az EU között, melynek eredményeként haladékot kaphatunk az előírások teljesítésére. Kérdéses, hogy sikerül-e a források előteremtése, és az újabb határidő betartása.