Környezetvédelem

Ismét lesz környezetvédelmi minisztériuma a szlovákoknak

A szlovák bumm.sk szerint Ivan Gašparovič államfő augusztus végén bejelentette: nem írja alá az úgynevezett kompetenciatörvényt, mely lehetővé tette volna a környezetvédelmi tárca újraindítását. A köztársasági elnök vétóját azzal indokolta, hogy a minisztériumnak bővebb hatásköröket kellene biztosítani annál, mint amennyit a kormány javasolt. Egy erdő-, víz- és környezetvédelmi tárca megalakítását javasolta, ezt szerinte az elmúlt hónapok természeti katasztrófái is igazolták.
Ma a parlament megtörte az elnöki vétót, 76 igen szavazattal ismét elfogadták a jogszabályt. Bugár Béla Híd-elnök szerint Gašparovič lépésével vállalta a felelősséget azért, hogy lelassult a minisztérium újraindításának folyamata pont egy olyan időszakban, amikor az árvizek és a földcsuszamlások komoly gondokat okoztak. Jelenleg a Simon Zsolt által vezetett, összevont földművelésügyi, régiófejlesztési és környezetvédelmi tárca foglalkozik ezekkel a problémákkal. Bugár szerint helytelen, hogy Simon két olyan reszortot vezessen, ahol számos probléma van.

Dušan Čaplovič (Smer-SD) a parlamentben arról beszélt, hogy a környezetvédelmi tárcát csak azért hozták létre, hogy a Híd is kaphasson még egy minisztériumot. Szerinte az erről szóló törvényt hirtelenjében csapták össze. Úgy vélekedett, a „megatárca“ semmit sem tett azért, hogy prioritásként kezelje a környezetvédelmet.

A környezetvédelmi tárcát a Fico-kormány szüntette meg 2010 július elsejével, és létrehozta a földművelésügyi, környezetvédelmi és régiófejlesztési tárcát.