Környezetvédelem

Megindul a Föld a Természettudományiban

A Magyarhoni Földtani Társulat október 1-3. között a Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában tartja ismeretterjesztő rendezvényét, a Földindulás. Interaktív módon ismerhetjük meg a földtudományi kutatások eredményeit.

A Magyarhoni Földtani Társulat kiemelt céljai közé tartozik, hogy az új földtudományi eredményeket hatékony módon közvetítse a társadalom felé, lehetőséget teremtve ezek hasznosítására. Az elmúlt években a hazai földtudományi műhelyekben számos olyan új eredmény született, aminek szoros társadalmi kapcsolata egyértelmű, és amelyeknek széles körű megismertetése feltétlenül szükséges. Ezt a célt kívánja szolgálni a Földindulás című rendezvény, amelyen a hazai tudományos kutatóhelyek, a felsőoktatási intézmények, a nemzeti parkok és vállalkozások újszerű, közös bemutatkozására nyílik lehetőség! A három nap alatt a látogatók interaktív módon, saját élményekkel gazdagodva ismerhetik meg a földtudományi kutatások eredményeit, ezek újszerűségét, fontosságát, társadalmi kapcsolatait és hasznosíthatóságukat.

Napjaink sorsdöntő kérdése az, hogy az emberiség mennyire tudja megérteni a Földön már 4,5 milliárd éve szakadatlanul zajló folyamatokat, hogy együtt tud-e élni a Föld „életjelenségeivel”. Mi lesz a válasz egy a jövőben minden bizonnyal bekövetkező olyan vulkánkitörésre, amihez a teljes északi féltekén drasztikus klímaváltozás kapcsolódik (erre egy jótékony figyelmeztetést adott az idén az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörése), vagy hogyan reagálunk a folyamatosan változó éghajlati viszonyokra? Mi ebben az emberiség szerepe? Mit tehetünk? A múlt földtörténeti eseményei mennyire segítenek a válaszadásban? Mennyire honosodik meg a sokat emlegetett környezettudatos életmód, vajon észrevesszük-e, vajon megbecsüljük-e a környezetünkben található földtani örökséget? Európában már több mint 30 helyen létesült olyan geopark, amelyek húzóerőt jelentenek a térség gazdasági fellendülésében. Mi a helyzet hazánkban, a földtudományi ismeretek mennyire aknázhatók ki e téren és van-e erre fogadókészség? Idén megszületett az első magyar geopark is, a Novohrad-Nógrád Geopark, továbbá aláírták a Kemenes Vulkán Park támogatási szerződését!
A háromnapos program célja bemutatni a földtudomány legújabb eredményeit és ezek társadalmi kacsolódásait. Különösen nagy hangsúlyt kívánunk fektetni az utóbbi évek kutatómunkái alapján nemzetközi elismerést is kiváltó hazai földtudományi örökség színhelyeinek bemutatására a széles nagyközönségnek. A tudományosan megalapozott bemutatás lehetőségeinek megteremtése egyben katalizátorként működhet kistérségi innovatív fejlesztésekben.

Mintegy 650 négyzetméteren 16 standdal várjuk az érdeklődőket, a különtermekben rendkívüli földrajzórák várják az iskolai osztályokat.

Területi bemutatók

Alföld – LENN AZ ALFÖLD TENGERSÍK VIDÉKIN – Debreceni Egyetem
Budapest és környéke – AMIT LEGKÖNNYEBBEN MEGTALÁLHATSZ – Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Magyar Természettudományi Múzeum
Dél-Dunántúl – Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület
Észak-Magyarország – ÁSVÁNYKINCSEINK KARNYÚJTÁSNYIRA – Miskolci Egyetem
Kemenesalja Vulkán Park – Eötvös Loránd Tudományegyetem
Nógrád, Cserhát, és a határvidék – Novohrad–Nógrád Geopark

Szakmai bemutatók

Bányászati bemutatóhelyek – Magyar Bányászati és Földtani Hivatal
A MÁFI MINDENNAPJAINK “SZERVETLEN” RÉSZE – térképezés, Magyarország aljzattérképe – Magyar Állami Földtani Intézet
KÖRNYEZETÜNK VÁLTOZÁSAI GEOKÉMIKUS SZEMMEL – Környezetgeokémia – MTA Geokémiai Kutatóintézet
REJTÉLYES JELEK FÖLDÜNKRŐL – Eötvös Loránd Geofizikai Intézet
GEOTÚRÁK – ProGEO Egyesület, Magyarhoni Földtani Társulat
FOLYÉKONY ENERGIA A FÖLD ALÓL – Magyar Olaj és Gázipari Nyrt., Magyar Olajipari Múzeum
A VÍZ TUDJA A FÖLDTANT– Termálvizek, gyógyvizek – Magyar Állami Földtani Intézet
TERMÉSZETTUDOMÁNYI GYŰJTEMÉNYEK BEMUTATKOZÁSA

További információ: http://www.foldtan.hu/