Környezetvédelem

Zöld javaslatok a polgármestereknek

A Greenpeace levélben fordult a főpolgármester-jelöltekhez, budapesti kerületi és a megyeszékhelyek polgármesterjelöltjeihez, melyben a fenntarthatósággal kapcsolatos konkrét és a megvalósítható vállalásokat ajánlottak.

A Greenpeace olyan vállalásokat állított össze, melyeket a négy éves ciklus alatt egy polgármester akkor is meg tud valósítani, ha a fenntarthatóságon túl egyéb szempontokat is érvényesíteni akar – olvasható a szervezet honlapján. Kérdőívében a Greenpeace olyan vállalások megtételére buzdított, mint a zöld költségvetés elveinek betartása, a lakossági és önkormányzati energiahatékonysági mutatók javítása, a környezetbarát közlekedési eszközök támogatásának konkretizálása és a hulladéktermelés csökkentése.

 

A legnagyobb arányban péntek délig az LMP polgármesterjelöltjei válaszoltak kérdéseikre (75%), a legrosszabb arányban pedig a Fidesz jelöltjei (4,2%). A főpolgármesterjelöltek közül egyedül az LMP-s Jávor Benedek küldte el írásban vállalásait. A Greenpeace örömmel tapasztalta, hogy több jelölt láthatóan komolyan vette a kérdést, válaszait kifejtette, és némelyükkel érdemi párbeszéd kialakulásra is mód volt.

 

Szegfalvi Zsolt a Greenpeace magyarországi igazgatója nagyon fontosnak tartja, hogy a zöld vállalások önmagukban keveset érnek, értékelésüknél nélkülözhetetlen támpont a válaszadó jelölt szavahihetősége, hogy mennyire hiteles az elkötelezett és bátor, a fenntarthatóság érdekében konfliktusokat is vállaló környezetvédő szerepében.
Szegfalvi azt is hozzátette: a megválasztott polgármesterek zöld vállalásai akkor fognak értéket képviselni, ha természetessé válik a választott képviselők számonkérése, és nem válik a polgárok számára is elfogadhatóvá, hogy a kampány és a választások utáni munka az két külön dolog.

A visszaérkezett válaszok a greenpeace.hu/valasztas oldalon tekinthetőek meg.