Környezetvédelem

Génmódosult fákkal a klímaváltozás ellen

Évente több milliárd tonna szenet vonhatnak ki a légkörből a genetikailag módosított növények, ami segíthet lelassítani a globális felmelegedést. A növényekkel többféleképpen alakítható át a légkörben keringő szén-dioxid.

A módosított növényekkel többféleképpen alakítható át a légkörben keringő szén-dioxid, és a kivont szenet sokkal tartósabb formában tárolhatjuk. Először maguk a növények kötnék meg a szenet, de arra is van lehetőség, hogy az üvegházhatást okozó anyagot évszázadokra kivonjuk a körforgásból. Az amerikai Lawrence Berkeley és Oak Ridge kutatóintézetek tanulmánya több lehetséges stratégiát mutat be.

Genetikai beavatkozással például növelni lehet a növényi fotoszintézis hatékonyságát, de ez csak az első lépcső. A tudósok valószínűleg úgy is módosítani tudják majd a növényeket, hogy több szenet tároljanak a gyökérzetükben. A föld alá kerülő szén a növény elbomlásakor bekerül a talajba, és sokáig ott is marad. Egy másik lehetséges út az ellenálló növények fejlesztése, így szélsőséges környezetben is burjánzó flóra jelenhet meg.

A tudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy a növények genetikai módosítása csak egy eszköz a sok közül, amikor a légköri szén-dioxid-szint csökkentéséről van szó. Christer Jansson, Stan D. Wullschleger, Udaya C. Kalluri és Gerald A. Tuskan a BioScience című tudományos lapban írt a genetikai módszerek hatásáról.