Környezetvédelem

Szerdára új védőgát az iszap ellen

Szerdára készül el a Kolontártól a 8-as főútig húzódó védőgát,háromszáz munkagép dolgozik a területen - mondta Bakos György, a katasztrófavédelem szóvivője. A szervezet hivatalos közleménye szerint már 90 százalékos a biztonság.

A készültség kedd reggelre 90 százalékos volt, de a munkákat erősen nehezíti az iszapos talajszerkezet. Az elvégzett földmunkák nagysága az autópálya-építéshez hasonlítható – áll a közleményben. Bakos György hangsúlyozta: megfeszített erővel, éjjel-nappal dolgoznak a területen, háromszáz munkagép végzi a földmunkákat. A hivatásos szervek munkatársaival és a civil szervezetek önkénteseivel összesen mintegy 1200-an vesznek részt a kártalanítási munkálatokban. A lakók a védőgát megépüléséig biztosan nem költözhetnek vissza Kolontárra – mondta Bakos György.
A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság közleményben tudatta , hogy 24 órával elhalasztották azt a döntést, visszatérhetnek-e és mikor a kolontári lakosok a házaikba.
Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere elmondta: változatlanul érvényben van a település kitelepítési terve, a Kolontáron épülő gát ugyanis a várost nem védi meg. Senki nem tudja, hogy mire számíthatunk, elég nagy a bizonytalanság – tette hozzá.
A korábbi információk szerint maga a védőgát 2 kilométer hosszú, 30 méter széles, 8 méter koronaszélességű és négy méter magas lesz, és mintegy 100 millió forintos költségből épül meg.