Környezetvédelem

Mérgek voltak a gödöllői egyetem ivóvizében?

2010.12.23. - 10:21  |  Nincs hozzászólás

Az egészségügyi határértéket jelentősen meghaladó mértékben, ismeretlen ideig tartalmazott nitrátot és növényvédő szereket a gödöllői Szent István Egyetem ivóvízhálózatában folyó víz.

A fejlődési zavarokat okozó, Európában már betiltott atrazine-t a megengedett érték közel tízszeresében tartalmazó víz ismeretlen ideje folyt a hálózatban. Miután azonban az egyetem vezetése és az ÁNTSZ tudomást szerzett a szennyezésről, másfél hónapon keresztül nem tartották szükségesnek a fogyasztásban érintettek értesítését.

A kollégiumok vezetése és a hallgatói önkormányzat vezetése 2010. november 18-án ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a dolgozók és a hallgatók – köztük 1700 kollégista –, valamint a vendégek és egyéb itt lakók veszélyeztetéséért. A helyi ÁNTSZ jelentése megállapította, hogy a szennyezés révén „a súlyos, illetve tömeges egészségkárosodás veszélye fennállt”. További gondot jelent, hogy a területen működő konyha ezzel a vízzel főzött, és a helyi igényeken túl több környékbeli iskolát is ellátott.

A Levegő Munkacsoport szerint ez az eset ismételten azt bizonyítja, hogy az ÁNTSZ nem képes megnyugtatóan ellátni a jogszabályokban előírt feladatait, a lakosság egészségvédelmét. Ez elsősorban az elmúlt nyolc év kormányzati politikájának eredménye, amelynek során az ÁNTSZ költségvetését és létszámát megfelezték. (Ezt még súlyosabbá tette, hogy elsősorban a magasabb keresetű, tapasztaltabb dolgozóktól váltak meg. Az nem számított, hogy ezzel nagymértékben romlik a munka minősége.) Sajnos a mostani kormány tovább ront a helyzeten azzal, hogy a 2010. évhez képest 2011-ben további 2,5 százalékkal csökkenti az ÁNTSZ támogatását, ráadásul a csökkenés reálértékben ennél is nagyobb összeget tesz ki.

A Levegő Munkacsoport levélben fordult Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez, tájékoztatást kérve arról, miként fog megvalósulni a kormányprogramban kitűzött cél:az ÁNTSZ korábbi feladatainak visszaállítása, hatósági jogosítványainak megerősítése.” Mikorra válik képessé az ÁNTSZ arra, hogy az EU e téren élenjáró országaihoz hasonló módon csökkenteni tudja az egészségügyi kockázatokat, és el tudja végezni az elvárható betegség-megelőzési tevékenységeket?

Forrás: http://levego.hu/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »