Környezetvédelem

Verespatak világörökségi védelmet érdemel

2011.01.28. - 16:55  |  Nincs hozzászólás

A Greenpeace Magyarország üdvözli Romániában a Verespatak UNESCO-s világörökségre jelölését támogató széleskörű kulturális összefogást.

Verespatak  környéke  számos intézmény és szakértői szervezet által   elismerten  kivételes  értékekkel  rendelkezik,  ám  ezen  értékek fennmaradását továbbra is fenyegeti az ottani aranybánya-beruházás terve.

A Greenpeace  emiatt  arra kéri Kelemen Hunor romániai kulturális minisztert, hogy hagyja jóvá Verespatak világörökséggé nyilvánítási javaslatát.

Szegfalvi  Zsolt,  a  Greenpeace  Magyarország  igazgatója  hangsúlyozta: a kezdeményezést   a   cianidos   aranybánya  ellen  kampányoló  zöldek  csak támogatják,  de   nem   tőlük  indult  ki.  A  világörökségi  védettség  a környezetvédelmi szempontoktól  függetlenül merült fel. Január 26-án a Pro Patrimonio  egyesület,  a Román  Tudományos Akadémia, az ICOMOS Románia, a Romániai  Építészkamara  és  a Romániai  Építészek  Szövetsége közös nyílt levélben fordult Kelemen Hunor miniszterhez és Virgil Polizu műemlékvédelmi bizottsági elnökhöz, hogy támogatásukat kérje a javaslathoz.

Verespatak  1872  éves  korával  az  egyik legrégebbi romániai település. A község kivételesen  szép környezetben helyezkedik el, melynek megőrzése és megfelelő védelme  elengedhetetlen.  Kulturális  örökségéhez tartozik négy egyház  kilenc  temploma és hét temetője, emellett a település központjának jó néhány további épülete.

A községben működő Bányamúzeumban számos értékes régészeti tárgyat őriznek, többek  között a világhírűvé vált viasztáblákat, amelyek a szerződéskötések szövegeit   tartalmazzák.    A    területen    lévő    2000   éves   római bányafolyosó-rendszer   maradványai    a   mai   napig   fennmaradtak   és látogathatóak.  Az  itt  fellelt  ősi  római mauzóleum  egész Romániában a legnagyobb  épségben  fennmaradt  ilyen  építmény. Az országban először itt fedeztek fel egy római kori vízkerekes (hidraulikus) rendszert is, amellyel a vizet emelték ki a földalatti tárnákból.

Verespatak  világörökségi védettsége nem csak a jelentős kulturális értékek miatt  ontos, hanem a Marost, a Tiszát és a Dunát is veszélyeztető, a falu helyére  tervezett  cianidos technológiájú  aranybánya tervével szemben is hatásos védelmet biztosítana

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »