Környezetvédelem

Gyengülő szabályozás a szmogriadó küszöbén

2011.01.31. - 19:13  |  Nincs hozzászólás

Január utolsó napjaiban országszerte ismét szmogriadó közeli szintre nőtt a levegő szennyezettsége. Ugyanakkor épp a mai napon a Fővárosi Közgyűlés módosította a szmogriadó-rendelet.

Mégpedig úgy, hogy ha egy napon belül várhatóan csökken a légszennyezettség, akkor nem kell tájékoztatni a lakosságot a súlyosan szennyezett levegőről.
A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint ez a módosítás veszélyezteti az emberek egészségét, hiszen a budapestiek nem értesülnek arról, hogy például nem célszerű kivinniük kis gyermekeiket az utcára. A korábbi szabályozástól való visszalépés ráadásul alkotmányellenes is, hiszen az Alkotmánybíróság több határozatában rögzítette, hogy a környezetvédelem jogszabályban elfogadott szintje nem csökkenthető. Ezen okok miatt a Levegő Munkacsoport követeli a mostani módosítás visszavonását, valamint határozott intézkedéseket a levegő szennyezettségének tartós csökkentésére.

A közelmúltban, 2010 augusztusában már úgy módosították a szmogriadó-rendeletet, hogy csupán a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedését korlátoznák a szmogriadó alatt. Így a rendelet a járművek elhanyagolható számát érinti, nem teszi lehetővé a szennyezésért nagyban felelős dugók megszüntetését, és alig korlátozza a PM10-szennyezésért elsősorban felelős, részecskeszűrő nélküli dízel járművek közlekedését.
A Levegő Munkacsoport azt javasolja, hogy módosítsák a fővárosi szmogriadó-rendeletet: ha PM10-szennyezés miatt rendelik el a szmogriadót, akkor a tilalom terjedjen ki a kék környezetvédelmi matricával ellátott, azaz részecskeszűrő nélküli dízel járművekre is. A jelentősen szennyező fekete és piros matricás járműveket pedig már egyáltalán nem szabadna beengedni a főváros területére – akkor sem, ha nincs szmogriadó.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »