Környezetvédelem

A Greenpeace a MAL Zrt. illegális szennyvízelvezetőjéről

2011.02.08. - 13:08  |  Nincs hozzászólás

Bécs/Budapest – A Greenpeace már novemberben felhívta figyelmet, hogy a MAL Zrt tározójából folyamatosan erősen szennyező, híg vörösiszapos anyagot pumpálnak a természetes vizekbe.

A zöld szervezet szerint a most elvégzett mérések  eredményei alapján ez a méreganyagok magas koncentrációja miatt az európai törvényeknek nem felel meg. A bécsi Környezetvédelmi  Hivatal (EPA) és  a  budapesti Bálint Analitika vizsgálatai szerint a víz szennyezettsége jelentősen  meghaladja  a  a  határértékeket  –  különösen,  ami  az arzén,
alumínium  és  szerves  szén-tartalmat  illeti.  “Az  Európai  Bizottságnak azonnal   közben  kell  járnia  annak  érdekében, hogy  a  magyar  kormány felhagyjon  az emberek, állatok és a természet veszélyeztetésével” – mondta
Tömöri Balázs, a magyarországi Greenpeace kampányfelelőse.

A  szennyező anyag az árokból a Torna patakba, majd a Marcal folyóba fut. A timföldet  előállító  MAL  Zrt szerint azért van szükség erre a megoldásra, mert  nincs elegendő kapacitás a továbbra is termelt vörösiszap tárolására.
Az  átszakadt  zagytározót  még  mindig nem hozták rendbe, s a tovább zajló termelésből  származó  melléktermékek felfogására használt kisebb tározó is hamarosan megtelik.

„Felháborító, hogy a magyar kormány a saját felügyelete alá  vont cégnek megengedi ezt a környezeti bűncselekményt, és úgy termelik tovább  a  mérgező  anyagokat,  hogy  annak  a  tározókban  már nem, csak a természetes  vizekben  találnak  helyet”  – mondta Tömöri. A Greenpeace úgy véli, hogy ez megsérti az unió környezetvédelmi törvényeit, és arra kéri az Európai Bizottságot, hogy azonnal lépjen közbe az uniós elnökséget jelenleg betöltő magyar kormánynál.

“A  vizsgálat  eredményei  a savas és gipszes kezelés ellenére riasztóak” – jelezte  Tömöri  Balázs.  A mintákban literenként 1300 mikrogrammnyi arzént mutattak  ki.

Összehasonlításképpen:  az Ausztriában engedélyezett szint a szennyvizek  esetében  100  mikrogramm.  Az arzén mérgező, mind a növények, mind az állatok számára, s az emberekre is idegméregként hat.

A    literenkénti    200   milligramm   alumíniumtartalom   százszorosa   a megengedettnek  -  márpedig az alumínium mérgező a halak számára. A szerves szén  (130  milligramm literenként) ötszöröse a törvények által megengedett
szintnek.   A  szerves  szén  okozta szennyeződés azért jelent gondot, mert csökkenti  a  folyókban  található  oxigén  mennyiségét,  és rontja a vizek öntisztító képességét.

További részletek, laboreredmények www.greenpeace.hu/vorosiszap
Novemberi   közleményünk   a   most  vizsgált  vörösiszapos  anyag  patakba
pumpálásáról: http://greenpeace.hu/hirek/p1/rkezdo/i287

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »