Környezetvédelem

Fenntartható gyönyör

Zöldnek lenni még soha sem volt ekkora élmény – olvasható egy szexuális segédeszközök újrahasznosításával foglalkozó amerikai cég honlapján. Amerikában már bevett szokás az újrahasznosítás „felnőtt” formája.

A Sex Toy Recycling mottója a következő: „Ha újrahasznosíthatunk üvegeket, üdítős dobozokat és papír termékeket, akkor miér te tennénk ezt a felnőtt játékszerekkel? Nézzük, milyen lépésekből áll egy ilyen folyamat!
Először egy zárható tasakba kell tenni a megunt vagy elromlott segédeszközt. Ezt megrendelhetjük emailben vagy a legközelebbi sex shopban is beszerezhetjük. Igaz, hogy a cég sterilizálja a kapott dolgokat a feldolgozás előtt, de megköszönik, ha saját kezűleg is megerősítjük ezt a folyamatot egy előmosással… Ennyit igazán megérdemel intim barátunk.

A lezárt tasakot be kell dobni a kihelyezett gyűjtődobozokba. Innen a vállalat gyűjti össze és szállítja be a feldolgozó központba. A már említett sterilizálás után az összetevők alapján vizsgálják be és válogatják szét a beérkezett eszközöket.

Az elromlott vibrátorokat és egyéb mechanikus eszközöket képzett szakemberek javítanak meg – ha menthető az állapotuk. A bentfelejtett akkumulátorokat kiszerelik és újrahasznosítják. A szilikon és gumi alapú eszközöket külön válogatják, majd feldolgozzák az újrahasznosításhoz. A műanyag és fém alkotóelemeket szintén szelektálják, de ezek már nem 18 éves kor felett használható játékokban kelnek új életre.

A kiválogatott szilikon és gumi összetevőket egy szabadalmaztatott eljárással ledarálják és kötőanyaggal vegyítik. Hasonló módszerrel készül az elhasznált sportcipőkből a kosárlabda pályán használt gumiborítás. Egészségügyi és biztonsági okokból minden felnőtt játékot új szilikon réteggel vonnak be. Az eredmény egy minimum 95%-ban újrahasznosított anyagból készült segédeszköz.

Ösztönzésképpen minden leadott termék után 5 dollár értékű utalványt kapnak a lelkes felhasználók, melyet újrahasznosított eszközök árába számítanak be.