Környezetvédelem

Veszélyes hulladékok a háztartásban 1.

Mindennapi életünkben számos olyan terméket használunk, amelyek veszélyes anyagokat tartalmaznak. Miután ezeket külön kell gyűjteni, biztonságos helyen is kell tárolni.

A veszélyes hulladékok a kijelölt hulladékudvarokban leadhatók. Évente legalább egy alkalommal az önkormányzatok is szerveznek gyűjtőakciót. Semmiképp ne dobjuk ki a gyűjtőszigetekre! Speciális gyűjtőedényekbe rakják, az elszállításig zárt helyen tárolják ezeket a hulladékokat.

Különleges kezelést igénylő (veszélyes) hulladékok a háztartásokban

Magyarországon évente kb. 4,3 millió tonna települési szilárd hulladék – köznapi néven szemét – keletkezik. Budapesten, 1998-ban a lakosságtól 2,7 millió m3 települési hulladékot szállítottak el, vagyis egy budapesti lakos egy évi mindennapi tevékenysége több mint 1 m3 hulladék keletkezésével jár.

Hulladék összetevők Az összetevő aránya tömeg%-ban kifejezve

Papír                                                                       18,3
Üveg                                                                          4,7
Textil                                                                          6,4
Fém                                                                           3,9
Bomló szerves                                                      31,4
Műanyag                                                                 12,3
Különleges kezelést igénylő                                 0,1
egyéb szervetlen                                                   22,0

/Forrás: KSH, 1999/

Mérések szerint ennek a hulladéknak a nagy része olyan összetevőkből áll, amelyek szabályosan kezelve nem jelentenek veszélyt sem a környezetre, sem az emberi egészségre. Van azonban a települési hulladékban kb. 1% olyan feleslegessé vált holmi, amely összetétele miatt káros az egészségünk szempontjából, és ellenőrzés nélkül a környezetbe jutva kedvezőtlen, esetenként káros hatásokat eredményez. Ezt a részt nevezik különleges kezelést igénylő hulladéknak.

A települési hulladékban lévő veszélyes összetevők nem mennyiségük, hanem összetételük miatt okoznak környezeti kockázatot. A veszélyesség számtalan kémiai anyagból származhat, és “korszerű” háztartásunkban egyre szaporodnak a veszélyes anyagokat tartalmazó szerek.