Környezetvédelem

Kapcsold ki! – kampány az energiatakarékosságért

„ Rossz hírem van. Földünk valóban melegszik” – mondta Prof. Dr. Mika János klímakutató a kampány mai sajtótájékoztatóján. Dombovári Vanda szelektíven gyűjti a szemetet, Demcsák Zsuzsa bízik benne, hogy gyermekei egy élhető környezetben nőnek fel.

A klímakutató és a műsorvezetők energiatakarékossági nagykövetként fognak tevékenykedni a júniusig tartó programsorozat keretein belül. Az esemény célja, amint azt Demcsák Zsuzsa a bevezetőben hangsúlyozta, a figyelemfelkeltés, illetve a rossz szokások megváltoztatása.

Utóbbi egy lassú folyamat, de a kampány szervezői – a Külügyminisztérium, Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája – bíznak benne, hogy a tervezett programok eredményesek lesznek.

Demcsák Zsuzsa és Dombovári Vanda

Dr. Szűcs Tamás képviseletvezető hangsúlyozta, hogy az aktív ösztönzés éppúgy kiemelt szerepet kap a nyárig tartó rendezvénysorozatban, mint a tartós szemléletváltozás.

Dr. Baranyai Gábor helyettes államtitkár az EU energiahatékonyságban betöltött szerepéről beszélt a megjelenteknek. Középpontban a dekarbonizáció, az üvegházhatású gázok drasztikus csökkentése áll: 2050-re az 1990-ben mért kibocsátás 80-90 százalékkal történő lefaragása a cél.

Májusban Gödöllőn tartanak értekezletet az EU országok energiaügyi miniszterei, hogy megvitassák a legfontosabb lépéseket, melyek lehetővé teszik az ambiciózus terv kivitelezését.

Demcsák Zsuzsa és Dombovári Vanda az energiatakarékosság mindennapi, átlagemberek számára is könnyen megvalósítható praktikáiról beszéltek. Nem elég, ha nagy döntések születnek kormányközi szinten, ezekhez nekünk is hozzá kell járulnunk.

Az elektromos készülékek kikapcsolása, a mobil töltő használat utáni kihúzása és a szelektív gyűjtés csupán elhatározást, és odafigyelést igénylő lépések.

Az oklevelek átadása