Környezetvédelem

Öntsünk tiszta vizet a pályára!

Bernie Ecclestone, a Forma-1 kvázi tulajdonosa és mindenható ura gondolt egyet: ha unalmas a verseny kiadja a jelet és vízzel árasztja el a pályákat. De milyen vízzel tenné ezt az Esőember? Nézzük meg a dolgot zöld szemmel is!

Azt megszoktuk, hogy Mr. E. Istent játszik a Forma-1 jogait illetően, de a vízfakasztás képességét eddig tényleg csak a Mindenhatónak tulajdonították. Úgy néz ki, hogy új idők jönnek.

A Forma-1 jó irányba halad: a tavalyi az utóbbi évek (vagy évtized) legizgalmasabb világbajnoksága volt. A szabályalkotók (mert a regulákat nem Ecclestone hozza egy személyben, de ebben is döntő szerepet játszik) és a csapatok is egyre többet hangoztatják, hogy a Forma-1 is mutasson példát, azaz vegyen zöld irányt.

Azzal semmi baj, hogy Ecclestone izgalmas futamokat akar. A csapatok, a pilóták és minden érintett, legfőképp a rajongók is így vannak ezzel. Izgalomból nem lehet elég. Emlékezzünk azokra az időkre, mikor Schumacher már az év közepén világbajnok lett. Persze ez nem az ő „hibája” volt.

Az 1975-ös Monacoi Nagydíj rajtja

Tehát Ecclestone vizet fakasztana. A kérdés csupán az, hogy milyen vizet? A királykategóriás pályák átlagosan 4,5 km hosszúak. Gondoljunk csak bele, hogy hány liter vízre lenne szükség az aktuális aszfaltcsík eláztatásához és a nedves körülmények megőrzéséhez!

Ha a Forma1-et valóban szeretnék környezetbaráttá tenni, akkor nem ez a legmegfelelőbb módja. A szervezők rengeteg támadásra számíthatnának nem csak a zöld szervezetektől, hanem egyes országoktól is. A világ egyik felén hiánycikk az ivóvíz – eljön az idő, mikor nálunk is az lesz -, míg „mi” a nép szórakoztatására öntöznénk a pályákat, hogy látványosabb cirkuszt kapjunk.

Természetesen, ha Ecclestone mindenáron áztatni akar, megteheti. De tegye ezt „újrahasznosított”, a pálya körüli létesítményekben felhasznált vizek megtisztításával nyert folyadékkal. A Forma1 a technika csúcsát képviseli, akkor nyugodtan teheti ezt a pálya szélén is.

Ezzel nem csak egy újabb lépést tennének a „kizöldülés”irányába, de példát is mutatnának. Lehet, hogy szőrszálhasogatásnak tűnnek a leírtak, de érdekes lenne látni egy adatot arról, hogy hány liter vizet locsolgattak el egy évad alatt – ha komolyan gondolta Ecclestone az Esőember szerepét.

dg