Környezetvédelem

Néma Tavasz

2011.03.08. - 15:14  |  Nincs hozzászólás

A Nemezetközi nőnap kitűnő alkalom arra, hogy megemlékezzünk az amerikai Rachel Louise Carlsonról, a Silent Spring című kötet szerzőjéről. A tengerbiológus, ökológus és író nevét a nemzetközi környezetvédő mozgalom megalakulásával azonosítják.

Rachel Carson 1907-ben született egy kis családi farmon a Pennsylvania állambeli Springdale-ben. A természettudomány már gyerekkorában felkeltette érdeklődését – őt és testvéreit is az édesanyjuk vezette be a biológiai sokféleség rejtelmeibe. Kedvenc témaköre az óceán élete volt.

A Néma Tavasz megírására az 1957-ben megindult tűzhangyaírtó program késztette: az USA-ban DDT-vel és más féregirtókkal kevert tüzelőolajat permeteztek repülőgépekről a földekre. Carson megpróbálta bebizonyítnai, hogy a rákkeltő vegyszerek maradandó környezeti károkat okoznak.

A kutatásban segítségére voltak a Nemzeti Egészségügyi Könyvtár és a Nemzeti Egészségvédő Intézet kutatói is. Wilhelm Huepert, a Nemzeti Rákkutató Intézet kutatója több rovarirtót is rákkeltőnek minősített. Carsonék bizonyítékot gyűjtöttek össze szintetikus féregirtók sorának a mérgező voltáról, bár a következtetések részben ellentmondásosak voltak.

Az 1962-ben befejzett Néma Tavasz egyaránt támaszkodik szakirodalmi eredményekre és esettanulmányokra. A mű vezérfonala, hogy a kártevők egyre ellenállóbbak lesznek a rovarirtószerekre, míg egyre nagyobb károkat okoznak a természetben és megfertőzik az embereket is. Az írásban egyre elhatalmasodó betegsége is hátráltatta.

1964-ben  a rák elérte Carson máját és április 14 –én szívromban vesztette életét.

Carson munkája erőteljesen hatott a környezeti mozgalmakra. Sokan a Néma Tavasz megjelenését tekintik mind a civil, mind az állami környezetvédelem kezdetének.

A mű hatására nem csak Amerikában, hanem a világ legtöbb országában betiltották a DDT használatát. 1967-ben megalakult az USA Környezetvédelmi Alapítványa, illetve Carson közvetett eredményének tekintik a Föld napjának megünneplését, a környezetvédelem törvényekbe iktatását, állami intézményeinek megalakítását.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »