Környezetvédelem

A hulladék útja

2011.03.21. - 18:43  |  Nincs hozzászólás

A kukás autóból hová kerül a tartalom? Mik a feltételei az újrahasznosításnak? Milyen folyamatokon megy végig a hulladék? Miért kell tisztán szelektálni?

Miért préseljük össze a palackot? Miért vegyük le a kupakot?

A kukás autóból hová kerül a tartalom? A hulladékokat először lemérik, hídmérleg segítségével kukásautóval együtt. A végén pontos kilogrammokat kapunk mennyi hulladék került beszállításra. A kukásautó szállíthat szelektíven gyűjthető újrahasznosítható hulladékot vagy vegyes kommunális hulladékot. A hulladék 3 helyre mehet komposztálóba, válogatóba illetve a műszaki védelem segítségével lerakásra. Amennyiben a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket helyesen használjuk az ott gyűjtött hulladékok újrahasznosítását tesszük lehetővé.
Az újrahasznosítás sokkal kisseb környezeti terheléssel jár mint új anyagok előállítása. A hulladékkezelő telepen az újrahasznosítás folyamatát készítik elő.

A szelektíven gyűjtött hulladékot először állogatják. Ez részben gépesített de jelentős szerepet jelent az élő munkaerő. Ez indokolja, hogy a hulladékokat tisztán elöblített állapotban gyűjtsük. A válogatás a különféle anyagok különféle feldolgozási technológiájuk miatt szükséges. De sajnos azért is szükséges a utólagos válogatás mert sokszor nem oda való hulladék lett a gyűjtőkonténerbe dobva.

Az újrahasznosításra alkalmatlan hulladékok is kiválogatásra kerül amik a kommunális hulladékokkal együtt kezelnek. A műanyagot és a papír hulladékot válogatás követően bálákba préselik. A bálákba tömörített hulladékot különböző feldolgozó üzemekbe szállítják ahol először nyersanyagot majd mindenféle készterméket készítenek.

A bálákat előtisztítják, mossák, aprítják, apró pici granulátumot készítenek belőle. A műanyag granulátumból rengeteg használati tárgy készül, polár pléd, vállfa, virágos láda, kerítésoszlop. A papírból újrapapír készül a papírgyárakban.

Szelektív gyűjtésnél nagyon fontos, hogy amit a szelektív szigeten látunk matrica, tájékoztató jelölések megmutatják milyen típusú hulladékokat helyezhetünk el. Ezeket fontos betartani. Ugyancsak fontos, hogy a műanyag palackokat préseljük össze, kupakokat csavarjuk le. Fontos odafigyelni a hulladékok kiöblítésére is, hogy a feldolgozó üzemben megfelelően lehessen kezelni.

Sziget fesztivál alulról

Mi is történik a válogatás nélküli vegyes kommunális hulladékkal?
A kommunális hulladékok nem hasznosíthatóak a válogató telepen, szigetelt lerakóba kerülnek. A lerakok, nagyon szigorú műszaki előírásoknak megfelelően készül és működik annak érdekében, hogy a hulladék ne károsíthassa a környezetünket.

A hagyományos szeméttelepek és szigetelt lerakok közti különbség:
A szigetelt hulladéklerakónál a hulladék nem közvetlenül érintkezik a talajjal ez által nem szennyezi a talajvizeket, talajt. A lerakok mellet több létesítmény is van. Csurgalékvíz, övárok, mely összegyűjti a hulladékból eltávozó nedvességtartalmat folyadékot. A telephelyen folyamatos ellenőrzés van és folyamatosan dolgoznak a gépek.

A hulladéklerakóban melléktermékként depónia gáz keletkezik mely adott esetben káros is lehet. Viszont arra is van lehetőség hogy ezt a gázt is felhasználjuk. Gázgyűjtő kutak segítségével elsősorban elektromos energia előállítására amellyel az egész hulladékkezelő üzem elektromos igénye előállítható.

A hulladéklerakók megtelése ellen elsősorban környezettudatos vásárlással megelőzéssel, szelektív hulladékgyűjtéssel tudunk tenni.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »