Környezetvédelem

EU-elnökség – Illés Zoltán szerint a dunai áruszállítás fejlesztése nem magyar érdek

2011.03.25. - 10:39  |  Nincs hozzászólás

A dunai áruszállítás fejlesztése nem magyar érdek, a magyar kormány nem is erre törekszik, hanem az úgynevezett zöld Duna stratégiát követi – mondta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten háttérbeszélgetésen.

Illés Zoltán elmondta: Magyarországnak nincsen dunai flottája, ezért az áruszállítás fejlesztése, a magyarországi szakasz átsorolása felsőbb hajózási kategóriába elsősorban a külföldi - német, osztrák, orosz - érdekeket szolgálná.

A zöld Duna stratégia azt jelenti, hogy "nem a folyót kell a hajókhoz igazítani, hanem a hajókat a folyóhoz" - hangsúlyozta Illés Zoltán. A Duna magyarországi szakaszán így "nem lesz felesleges mederkotrás, és nem épülnek keresztirányú gátak" - tette hozzá.

A stratégia megvalósulását szolgálja a Mura-Dráva-Duna bioszféra rezervátum, amelynek kialakításáról pénteken, az uniós környezetvédelmi miniszterek gödöllői informális tanácskozásán szándéknyilatkozatot ír alá az érintett öt ország, Ausztria, Szlovénia, Szerbia, Horvátország és Magyarország - mondta az államtitkár.

Várhatóan a szándéknyilatkozat lesz a szombatig tartó miniszteri eszmecsere legnagyobb sikere, konkrét eredménye. A dokumentum csupán keretet ad az együttműködéshez, tartalommal majd később kell megtölteni. Az egyezmény megkötése mégis igen jelentős esemény. Politikailag azért, mert uniós tagállamok és csatlakozni kívánó országok - Szerbia és Horvátország - egyaránt csatlakoznak hozzá, a környezetvédelem ügyét tekintve pedig azért, mert a csatlakozással Horvátország mintegy vállalja, hogy nem épít vízlépcsőt a Dráván - emelte ki Illés Zoltán.

A gödöllői tanácskozás első, pénteki napján a soros magyar uniós elnökség nevében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter irányítja a megbeszéléseket, Illés Zoltán pedig Magyarországot képviseli. Kiemelt téma a vízpolitika lesz, amellyel kapcsolatban civil szervezetek képviselői is bemutatják majd álláspontjukat a huszonhetek környezetvédelmi minisztereinek.

A második, szombati napon Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter elnököl. Magyarországot Olajos Péter, a tárca zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára képviseli. Az egyetlen napirendi pont keretében az éghajlatváltozás nemzetközi kérdéseiről, a cancúni klímacsúcson elfogadott megállapodásokból következő teendőkről tárgyalnak, az értekezletet követő munkaebéden pedig az Európai Bizottság 2050-ig előremutató, az éghajlatváltozást fokozó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó úgynevezett dekarbonizációs útitervét vitatják meg.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »