Környezetvédelem

Greenpeace-es hőlégballon a Hősök terén

2011.03.25. - 12:08  |  Nincs hozzászólás

Budapest, 2011. március 25. – Ma reggel egy Földet ábrázoló hőlégballon repült a Hősök tere felett; a Greenpeace innen üzent az Európai Unió környezetvédelmi minisztereinek, hogy állítsák meg a klímaváltozást és lépjenek a tettek mezejére.

Az  EU  27  környezetvédelmi  minisztere  pénteken  és  szombaton Gödöllőre érkezik, hogy megkezdjék informális tanácskozásukat. A két napos ülés egyik fő  témája  az  Unió  klímavédelmi  célkitűzése  lesz.  A  Greenpeace ezzel kapcsolatban  határozott  fellépésre  szólítja fel őket: a környezetvédők a Hősök  terén  egy  hőlégballont  repítettek az égbe „30%-os CO2 csökkentést MOST” szlogennel.

Stoll Barbara, a Greenpeace klíma- és energiakampány felelőse elmondta: „Az EU  most  tárgyal arról, hogy az elkövetkező évtizedekben hogyan csökkenték az  üvegház-hatású  gázok  kibocsátását. A jelenlegi, érvényben lévő 20%-os vállalás  nagyon  kevés,  és  a gazdasági válságnak köszönhetően ezt Európa akkor  is  eléri,  ha  nem  akarja. Az Uniónak kötelessége példát mutatni a világnak,  ha meg akarja tartani elöljáró szerepét a klímavédelem területén
és  vállalnia  kell,  hogy 2020-ig 30%-kal csökkenti a klímaváltozást okozó gázok kibocsátását.”

Az  Európai  Bizottság  március 8-án tette közzé a 2050-ig szóló útitervet, amely  azt  vázolja,  hogy  hogyan  tudná  az  EU addigra 80-90 százalékkal csökkenteni  az  üvegházhatású  gázok  kibocsátását.  Ez az útiterv 2020-ra
25%-os  csökkentést  javasol. Azonban a tudományos eredmények alapján ennél komolyabb   vállalásra   van   szükség,   hogy  féken  tartsuk  a  globális klímaváltozást.

A  magasabb  klímavédelmi ambíció egyébként jelentős gazdasági előnyöket is hordoz.  Több,  a közelmúltban megjelent tanulmány is határozottan rámutat: az  EU  egészére  és  Magyarországra  nézve is kifejezetten pozitív hatásai
lennének a magasabb, 30%-os klímavédelmi célnak mind a foglalkoztatás, mind a gazdaság élénkítése illetve a GDP növekedés szempontjából1.

„Már  most  is érezhetők a klímaváltozás hatásai. Nem engedhetjük meg, hogy globális  szinten  átlag  2  foknál  többet  melegedjen a föld. Jól látható ugyanakkor,  hogy az atomenergiára veszélyessége miatt nem lehet számítani:
a  30%-os  vállalás  gazdasági  előnyei  is csak az energiahatékonyság és a megújulók  terjesztésével  bontható ki, nem a drága atomenergiával” – tette hozzá Stoll.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »