Környezetvédelem

Öt ország három folyóért

2011.03.26. - 15:10  |  Nincs hozzászólás

A WWF a Gödöllőn tartott Informális Környezetvédelmi Tanács ülés kiemelkedő eseményének tartja, hogy az érintett miniszterek aláírták azt a nyilatkozatot, ami a Dráva menti közös természetvédelmi terület kialakításáról szól.

Ez lesz a világon az első öt ország területére kiterjedő bioszféra rezervátum és Európa legnagyobb összefüggő vizes természetvédelmi területe. A deklarációt ugyanakkor beárnyékolja, hogy Horvátországban ismét vízerőművek építését tervezik, és az érintett folyók között a Dráva is szerepel.

A 2009 őszén született horvát-magyar kétoldalú nyilatkozatát erősíti meg, hogy most Ausztria, Szlovénia és Szerbia is a dokumentum aláírói közé került. A WWF, a közös védett terület kialakításának egyik kezdeményezője ennek alkalmából egy ’Európa Vad Szíve’ elnevezésű elismerő oklevelet adott át a természetvédelemért felelős minisztereknek március 25-én késő délután. „Óriási lépés ez azon az úton, amit a Dráva Szövetséggel, a horvát Dravska Ligával és Zelena Akcja egyesülettel, valamint a német Euronatur szervezetekkel együtt járunk évek óta!” adott hangot örömének Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

A Dráva és a Mura mente, valamint a Duna, Dráva folyók torkolatvidéke olyan ritka és veszélyeztetett madárfajoknak ad otthont, mint a rétisas, a kis csér, vagy a fekete gólya. Az ártéri erdők biológiai sokfélesége, a holtágak és a kavicszátonyok egyaránt különleges adottságai a három folyó érintett szakaszainak. Pontosan ezért tartja az öt ország területén immár 800.000 hektárt elérő természetvédelmi terület megalapítását és leendő közös irányítását különösen fontosnak a WWF.

A WWF Magyarország ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy Horvátországban a vízerőmű építési tervezés újabb hulláma zajlik, és a tervekből a Dráva sem marad ki. A folyó horvát szakaszán két vízerőmű építése szerepel egy tavaly ősszel a horvát kormány által is tárgyalt tervben.

A természetvédelmi célok elérésében sajnos hazánknak is van szégyenkezni valója. A Dráván annak ellenére, hogy 1996 óta nemzeti park, folyamatosan zajlanak kavicskitermelések, méghozzá egyes helyeken 2007 óta engedély nélkül! Ezzel pedig a már így is csekély létszámú kis csér fészkelőhelyei szűnnek meg.

„Reméljük, hogy a nyilatkozat aláírása után a közös bioszféra rezervátum megalapítását egy éven belül kihirdetik! Ez biztosíték lehet arra, hogy a térségben az öt ország új alapokra helyezze a vízgazdálkodással és a nemzetközi kötelezettségekkel járó feladatok megoldását”- mutatott rá az igazgató. „Örömmel tölt el, hogy a határon átnyúló együttműködés ezen kitűnő példája megvalósulni látszik a régióban, és hogy részesei lehetünk annak, ahogyan a biodiverzitás megőrzéséért létrejön Európa legnagyobb összefüggő vizes természetvédelmi területe.”

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »