Környezetvédelem

Öt ország három folyóért

A WWF a Gödöllőn tartott Informális Környezetvédelmi Tanács ülés kiemelkedő eseményének tartja, hogy az érintett miniszterek aláírták azt a nyilatkozatot, ami a Dráva menti közös természetvédelmi terület kialakításáról szól.

Ez lesz a világon az első öt ország területére kiterjedő bioszféra rezervátum és Európa legnagyobb összefüggő vizes természetvédelmi területe. A deklarációt ugyanakkor beárnyékolja, hogy Horvátországban ismét vízerőművek építését tervezik, és az érintett folyók között a Dráva is szerepel.

A 2009 őszén született horvát-magyar kétoldalú nyilatkozatát erősíti meg, hogy most Ausztria, Szlovénia és Szerbia is a dokumentum aláírói közé került. A WWF, a közös védett terület kialakításának egyik kezdeményezője ennek alkalmából egy ’Európa Vad Szíve’ elnevezésű elismerő oklevelet adott át a természetvédelemért felelős minisztereknek március 25-én késő délután. „Óriási lépés ez azon az úton, amit a Dráva Szövetséggel, a horvát Dravska Ligával és Zelena Akcja egyesülettel, valamint a német Euronatur szervezetekkel együtt járunk évek óta!” adott hangot örömének Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.

A Dráva és a Mura mente, valamint a Duna, Dráva folyók torkolatvidéke olyan ritka és veszélyeztetett madárfajoknak ad otthont, mint a rétisas, a kis csér, vagy a fekete gólya. Az ártéri erdők biológiai sokfélesége, a holtágak és a kavicszátonyok egyaránt különleges adottságai a három folyó érintett szakaszainak. Pontosan ezért tartja az öt ország területén immár 800.000 hektárt elérő természetvédelmi terület megalapítását és leendő közös irányítását különösen fontosnak a WWF.

A WWF Magyarország ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy Horvátországban a vízerőmű építési tervezés újabb hulláma zajlik, és a tervekből a Dráva sem marad ki. A folyó horvát szakaszán két vízerőmű építése szerepel egy tavaly ősszel a horvát kormány által is tárgyalt tervben.

A természetvédelmi célok elérésében sajnos hazánknak is van szégyenkezni valója. A Dráván annak ellenére, hogy 1996 óta nemzeti park, folyamatosan zajlanak kavicskitermelések, méghozzá egyes helyeken 2007 óta engedély nélkül! Ezzel pedig a már így is csekély létszámú kis csér fészkelőhelyei szűnnek meg.

„Reméljük, hogy a nyilatkozat aláírása után a közös bioszféra rezervátum megalapítását egy éven belül kihirdetik! Ez biztosíték lehet arra, hogy a térségben az öt ország új alapokra helyezze a vízgazdálkodással és a nemzetközi kötelezettségekkel járó feladatok megoldását”- mutatott rá az igazgató. „Örömmel tölt el, hogy a határon átnyúló együttműködés ezen kitűnő példája megvalósulni látszik a régióban, és hogy részesei lehetünk annak, ahogyan a biodiverzitás megőrzéséért létrejön Európa legnagyobb összefüggő vizes természetvédelmi területe.”