Környezetvédelem

Zöldtan-óra a Tescoban

Zöldtan-óra címmel környezetvédelmi pályázatot hirdet a Tesco Global Áruházak Zrt. Magyarországon működő „Ökoiskola” címmel rendelkező általános iskolák felső tagozatos diákjai számára.

A nyertes pályázók a Dunakeszi-Gödön lévő Tesco áruházban egy rendhagyó környezetismeret óra keretében a gyakorlatban is megismerkedhetnek az alternatív energiafelhasználás és energiamegtakarítás lehetőségeivel. A pályázatok benyújtási határideje 2011. április 22., a rendhagyó környezetismereti kirándulásokra május-június és szeptember-október folyamán kerül sor.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. egyedülálló lehetőséget kínál azon magyarországi ökoiskolák (a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium nevében az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által kiírt pályázaton elnyert „Ökoiskola” címmel rendelkező iskolák) számára, amelyek fontosnak tartják a diákok környezettudatosságának fejlesztését.

A megpályázható program során a gyermekek egy rendhagyó környezetismeret óra keretében a közép-kelet európai térség legzöldebb áruházának számító, Dunakeszi-Gödön lévő Tesco hipermarket területén elméletben és gyakorlatban is megismerkedhetnek az alternatív energiafelhasználás és energiamegtakarítás lehetőségeivel, testközelből tekinthetik meg többek között a gépházat és az áruház tetején lévő napkollektorokat. A diákok az órát vezető szakértő „tanár úr” segítségével nemcsak olyan ismeretekhez juthatnak hozzá, amelyeket a mindennapokban, otthon és az iskolában is hasznosíthatnak, hanem számos élménnyel is gazdagodhatnak.

2011. április 22-ig várja az áruházlánc a diákok által írt maximum 3000 karakteres (szóközökkel együtt) pályázati anyagot (fogalmazást) arról, hogy jelenleg mit tesznek iskolájuk, közvetlen környezetük védelméért és a jövőben még mit szeretnének, mit terveznek tenni környezetük megóvása érdekében.

A beérkezett pályázati anyagok értékelése során a fenti két szempont mellett a kreativitást veszik még figyelembe a bírálók. Az egyes szempontok 10 pontos skálán kerülnek értékelésre, a maximálisan elérhető pontszám így 30 pont. Minden megyéből, illetve Budapestről (összesen 20) a legtöbb pontszámot elért osztály/diákcsoport nyeri el a lehetőséget a rendhagyó környezetvédelmi kiránduláson való részvételre. Az áruházlánc gondoskodik a nyertesek utazásáról. Az eredményhirdetés várható időpontja 2011. május 9., hétfő, a nyertes pályázók névsorát a www.zoldtesco.hu weboldalon teszik majd közzé.

„Továbbra is fontosnak tartjuk a hosszú távú szemléletformálást, a környezettudatos magatartás elterjesztését, ezért évről évre különböző oktató jellegű környezetvédelmi programokat szervezünk. Ezen pályázatunk célja, hogy a jövő nemzedékének gyakorlati tanácsokkal szolgáljunk környezetünk megóvása érdekében” – mondta el Iglódi-Csató Judit, a Tesco kommunikációs igazgatója.

A részletes pályázati kiírás és az adatlap letölthető a Tesco www.zoldtesco.hu weboldaláról, továbbá a www.nonprofit.hu, valamint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet weboldaláról, a www.ofi.hu-ról. A Tesco honlapján a vállalat környezetvédelmi erőfeszítéseiről és vállalati felelősségvállalási tevékenységéről is találhatnak bővebb információt az érdeklődők.