Környezetvédelem

Ólommentes töltény és más módszerek az ökobarát hadsereg feállításához

Elég bizarr gondolatnak tűnhet a harcmezők kizöldítése, de tény, hogy a környezetvédelem szépen lassan az élet minden szegmensét felkarolja. Az ecofriend.com összegyűjtötte a fenntartható hadsereg legfontosabb fejlesztéseit.

Az amerikai hadsereg már két évvel ezelőtt megállapodást kötött az Irwin Security Partners céggel, hogy a Fort Irwin katonai bázis ellátását egy 500MW kapacitású napelemes rendszerrel biztosítsák. A 2 billió dolláros beruházás 14 000 hold területen valósul meg, és a pluszban termelt energiát áruba bocsátanák.

A könyezettudatosság a harcrepülők üzemeltetésére is kiterjed. A petróleum alapú üzemanyagot körülbelül 50%-ban vegyítenék jatrophaval vagy algával, hogy a légi fegyverkezés se maradjon ki a környezetvédelemből.

A brit BAE fegyvergyártó egy egészen meghökkkentő ötlettel állt elő: ólommentes tölténnyel járulnának hozzá a hadrcmezőkön keletkező szennyezések csökkentéséhez. Ráadásul az ellenfél egészségét is kisebb mértékben károsítanák…

A német U212A a világ első üzemanyagcellás tengeralattjárója, mely a hidrogéncellálnak köszönhetően sokkal több időt tud a víz alatt tölteni, mint hagyományos társai.

Megvalósult projekt a bázisokon keletkező hulladék újrahasznosítás, mellyel eletktromosságot állítanak elő.

Több alakulat alkalmazza a hordozható üzemanyagcellákat, ileltve egy angol cég olyan egyenruha kifejlesztésén dolgozik, mely apró fotovoltatikus cellák segítségével gyűjtené a napenergiát. Így biztosítaná az energiát a katona által használt eszközök  ellátáshoz.