Környezetvédelem

A Greenpeace fukusimai sugárzásmérő csapatai további kitelepítéseket követelnek

A Greenpeace arra szólítja fel az illetékeseket, hogy adjanak hivatalosan védett státuszt Fukusima vonzáskörzetének (1), és intézkedjenek a terhes nők és a gyermekek kitelepítéséről Fukusima és Korijama város magas kockázatú területeiről.

A nemzetközi környezetvédelmi szervezet felszólítja továbbá a japán kormányt, hogy teljesen ürítse ki a radioaktív „forró pontokat” (2) – azokat is beleértve, amelyek városokat vesznek körbe; ilyen helyzetben van például Iitate és Namie városa –, mivel a mérőcsapatok által gyűjtött adatok nagy kiterjedésű céziumszennyezésre utalnak (3).

„A Fukusima vonzáskörzetében élők akár több mint 5 milliSievert/év sugárzásnak is ki lehetnek téve, amely szint Csernobilban a kitelepítési határérték volt az 1986-os katasztrófát követően” – mondta Rianne Teule, a Greenpeace sugárzási szakértője.

A Greenpeace sugárzásmérő csapatai (4) 4 mikroSievert/órás sugárzási szintet mértek Fukusima város egyik játszóterén, és 2,8 mikroSievert/órát egy korijamai szentélyben. Ezek a szintek elég magasak ahhoz, hogy az ott
lakók a maximális elfogadható éves sugárzási dózist hetek alatt megkapják (6). A Kiotói Egyetem talajelemzése (7) azt mutatja, hogy ezen forró pontok sugárszennyezettségének 80%-a céziumizotópokból származik, amelyek hosszú
évekig megmaradnak a helyi környezetben.

A csapatok a Fukusima, Korijama és Minamiszoma városok közelében levő kertekből, illetve egy fukusimai bevásárlóközpontból begyűjtött zöldségek esetében is a hivatalos határértékek fölötti sugárzási szintet mértek. A
régióból vett zöldségminták legalább egyikét radioaktív hulladéknak lehetne besorolni (8).

„Az eredményeink komoly élelmiszer-szennyezettségi problémát fedtek fel a fukusimai környéken – folytatta Teule. A hatóságoknak sürgősen fel kell hívniuk erre a fogyasztók és a termelők figyelmét azáltal, hogy fokozzák az élelmiszerek és a talaj ellenőrzését, valamint védett státuszt adnak Fukusima vonzáskörzetének.”

„Mivel több mint egy millió ember él Fukusima és Korijama vonzáskörzetében, elfogadhatatlan, hogy a hatóságok továbbra is figyelmen kívül hagyják a helyzet súlyosságát – vonta le a következtetést Szató Junicsi, a japán Greenpeace ügyvezető igazgatója. A kormánynak nemcsak egyértelmű tanácsokkal kell segítenie a lakosságot (9) abban, hogyan védjék meg magukat a szennyezés veszélyeitől, hanem valódi és jelentőségteljes lépéseket kell tenniük, például a védett státusz hivatalos kihirdetésével.”