Környezetvédelem

A Greenpeace közleménye a Fukusima Daiicsi atomerőmű balesetének INES 7-es fokozatúvá minősítéséről

A Greenpeace késeinek ítélte a japán kormány döntését a Fukusima Daiicsi atomkatasztrófájának INES 7-es fokozatúra emeléséről.

Tokió, 2011. április 12. – A Greenpeace ma szégyenletesen késeinek ítélte a japán  kormány  döntését  a Fukusima Daiicsi atomkatasztrófájának INES 7-es fokozatúra  (1) – az 1986-os csernobili katasztrófával megegyező szintűre – emeléséről,  valamint  ismét  arra  szólítja  fel  a kormányt, hogy azonnal gyorsítsák fel az érintett lakosságra vonatkozó védelmi intézkedéseket.

„A  nukleáris  ipar  történelme  tele  van  álcázásokkal  és a katasztrófák következményeinek  bagatellizálásával. Az ipar Japánban és Japánon kívül is ismét    lekicsinyelte    ennek   a   borzalmas   tragédiának   az   emberi következményeit,  és csak most, egy hónappal a katasztrófa után ismerték be az  esemény  valódi  nagyságát,  amellyel  a skála legsúlyosabb fokozatán a helye   –   mondta  Rohonyi  Péter,  a  Greenpeace  Magyarország  nukleáris kampányfelelőse.  Mégsem  ez  a  legrosszabb  forgatókönyv. Mialatt az ipar továbbra  is küszködik a sérült atomerőmű feletti irányítás megszerzésével, sajnos még mindig előfordulhat, hogy sokkal több sugárzás szabadulhat ki.”

„Milyen  további figyelmeztetésekre van még a világnak szüksége ahhoz, hogy hátat fordítson ennek a halálos és veszélyes technológiának, milyen további ösztönzés  kell  a biztonságos, energiahatékonyságon és megújuló energiákon alapuló energiaforradalom felkarolására?”

„A  Greenpeace  már három hete 7-es fokozatúvá minősítésre szólította fel a hatóságokat (2), ám amint azt az erőmű körüli kitelepítési zóna esetében is láthattuk, a kormány folyamatosan késlekedik a reakciókkal.”

„A  japán  kormány  végre  elismerte, milyen súlyos a helyzet. Most gyorsan kell  további  intézkedéseket  bevezetnie  –  például ki kell telepítenie a terhes  nőket és a gyermekeket a sűrűn lakott területekről, így Fukusima és Korijama  városokból  (3)  –,  hogy  megvédje  a katasztrófa érintettjeinek egészségét és megélhetését” – összegezte Rohonyi.