Környezetvédelem

Eredményesen takarékoskodtak a nagycsaládok

Lezárult a „Nagycsalád – kis lábnyom” projekt keretében megrendezett családi energiatakarékossági verseny, melynek eredményhirdetésére 2011. április 16-án került sor.

A versenyben részt vevő több száz család közül régiónként a négy legtöbb pontszámot elért család kapott jutalmat: egy-egy laptopot, kerékpárt, családi nyaralást öko-panzióban és környezetbarát termékeket tartalmazó ajándékcsomagot.

Az online verseny részeként a karbon-kalkulátor segítségével lehetőség volt arra, hogy a családok tevékenységei során termelődő szén-dioxid mennyiségét havi lebontásban nyomonkövessék. Nagyon bíztató eredmény született: ha a nyertes 21 család karbon-lábnyomait vizsgáljuk, akkor átlagosan 2t az egy főre eső éves szén-dioxid, amely a magyar és európai uniós átlagnál (5,6 t/fő/év ill. 8,2 t/fő/év) lényegesen alacsonyabb­*.

A programmal kifejezetten a nagycsaládosokat célozták meg, mert az összes CO2 kibocsátás 30%-a családoknál keletkezik, valamint az összes energia felhasználás 40%-a is itt történik. Bár a nagycsaládokban az egy főre eső ökológiai és karbon lábnyom általánosságban véve alacsonyabb, mint az egyéb háztartásokban, de ennek tudatosítása és megerősítése fontos feladat, azért is, hogy a nagycsaládokban felnövekvő generációk a kis lábnyom megőrzését fontosnak tartsák, s  ezt a jövő szempontjából előnynek érezzék.

A családi energiatakarékossági verseny és a díjkiosztó rendezvény fővédnöke dr. Fülöp Sándor,  a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa, aki a projekt indító sajtóbemutatóján kiemelkedő jelentőségű programként üdvözölte a versenyt. Az ombudsman rámutatott, hogy a „Nagycsalád – kis lábnyom” projekt értékes és valóban időszerű, az elsajátított ismeretek széles körű alkalmazása enyhíthet a klímaváltozás és a hozzá való alkalmazkodás problémáin. A jövő nemzedékeket nevelő családoknak óriási felelőssége van abban, hogy milyen környezetben nő majd fel a következő generáció, hisz rajtuk is múlik, hogy a mostani gyerekek, fiatalok mennyire tájékozottak a környezettudatosság és a fenntarthatóság témájában.

A projekthez kapcsolódóan a szervezők megmérték minden rendezvény karbon-lábnyomát is. Az összesen 11 helyszínen megtartott családi képzés hatásaként 3 tonna szén-dioxid kibocsátás keletkezett, amelynek a legnagyobb részét az étkezés (65%) és az utazások (33%) adták. A kibocsátás kompenzációjaként a díjkiosztó rendezvényen a programgazdák 3 darab őshonos földlabdás gyümölcsfát adtak át minden egyes régiós koordinátornak a kibocsátások részleges semlegesítése érdekében.

A családok által készített legjobb feladatokból válogatás a projekt bemutató kiadványában található, amely a kislábnyom honlapról (www.kislabnyom.hu) letölthető.

Karbon-lábnyom számítás:

A projekt során a számítást a GreenDependent Egyesület által fejlesztett karbon-kalkulátor segítségével számoltuk ki. A kialakítás során számos létező hazai és külföldi kalkulátort és működésüket elemeztük. A kalkulátorhoz szükséges 1 fogyasztási egységre eső CO2-kibocsátási adatok meghatározásában többek közt az ENERGIAKLUB volt segítségünkre. Az összehasonlító magyar és uniós adatok az Európai Környezetvédelmi Ügynökségtől (2008) származnak.

Bár a nyertes családok átlag karbon-lábnyom adatának megadásakor összehasonlításként feltüntettük a magyar és európai egy főre eső CO2 kibocsátás átlagát, fontos figyelembe venni, hogy míg az európai és magyar átlag tartalmazza az élelmiszertermeléshez, hulladékkezeléshez, egyéb termelési és fogyasztási kategóriákhoz valamint állami szolgáltatásokhoz (pl. egészségügyi ellátás, állami intézmények) kapcsolódó 1 főre eső kibocsátásokat, a mi számításunk ezeket nem tartalmazza. Ennek ellenére, számításunk informatív kiindulási pont jelen fogyasztásunk felméréséhez és felülvizsgálatához, valamint csökkentési törekvéseink nyomon követéséhez.