Környezetvédelem

Erőtlen uniós stratégia született

2011.05.03. - 17:34  |  Nincs hozzászólás

Az Európai Bizottság május 3-án közzétette az Unió régóta várt 2011-es Biodiverzitás Stratégiáját. A WWF szerint az EU új biodiverzitás politikája a jó szándék egyértelmű jele, azonban nincs meg benne az igazi erő a biológiai sokféleség csökkenésének megakadályozására.

A 2020-ra szóló célkitűzés globális és európai szinten is a biodiverzitás csökkenésének megállítása. Ehhez az egész bolygót érintő összefogás szükséges, melyben fontos szerepe van az Európai Unió politikájának és a célok elérése érdekében tett lépéseinek, „A 2011-es stratégiában sajnos nem található meg az az alapvető megoldás a természet megóvására, amire égető szükség lenne. Ennek ellenére a természetvédelem kérdése a közeljövőben elfogadásra kerülő jogalkotási reformok szándékai között már erőteljesebben megjelenhet” – fogalmazott Figeczky Gábor, a WWF Magyarország megbízott igazgatója.
A szakember ezek közé sorolta az EU Pénzügyi politika, a Közös Agrárpolitika és a Közös Halászati politika felülvizsgálatát. „Annak érdekében, hogy megmentsük a biológiai sokféleséget, az Uniónak el kell köteleznie magát arra, hogy a természetvédelem az összes előbb említett reformban alapvető szempontot képviseljen” – tette hozzá a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezetének hazai képviselője.

A biodiverzitás stratégia kihirdetése jó irányba tett lépés, azonban eredményessége attól függ, hogy milyen mértékű politikai támogatást kap.”Kulcsfontosságú, hogy a döntéshozók valóban megértik-e azt, mi is a biodiverzitás, és hogy miért ennyire fontos számunkra. Enélkül a két fontos összetevő nélkül a 2011-es stratégia a tavalyi sorsára fog jutni, mely nem érte el azt a célkitűzését, hogy a biológiai sokféleség ne csökkenjen tovább az EU országaiban.” – értékelte a helyzetet az igazgató.

A WWF a buktatók ellenére üdvözli a 2011-es biodiverzitás stratégia megszületését, mivel azt az üzenetet hordozza magában, hogy az Unió elkötelezte magát a természetvédelem iránt. Ez alapul szolgálhat ahhoz, hogy végrehajtsák azokat a felajánlásokat, amelyeket a közelmúltban az európai állam- és kormányfők tettek.

Ez a biodiverzitás csökkentése mellett az ökoszisztéma szolgáltatások elvesztésének megállítását célozza, és amennyire lehetséges, ezek helyreállítását. Ezt a célt az EU úgy szándékozik elérni, hogy fellépésével segítse az egész Földet érintő pusztulás elleni küzdelmet.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »