Környezetvédelem

Kukafosztogatás ellen

Aki látott már szelektív hulladékgyűjtő szigetet az biztos látott már kukafosztogatást is. A látvány nem ébreszt bennünk jó érzést, pedig valakinek a napi betevőjét jelenti. Mégis hangos, törmelékes, megbotránkoztató.

Több, erejében duzzadó munkanélküli tisztességes munka helyett borogassa a közterületeken lévő kukákat?

Felborítja, kiválogatja, úgy hagyja. Ha mégis visszaállítja eredeti helyére  azt a látszatot keltve, hogy semmi sem történt, a kiszóródott törmelék tanúskodik arról melyik kuka lett éppen kifosztva. Aztán jöhet a közfeladatot ellátó személy aki közpénzen plusz munkaként körbetakarítja, gyönyörűvé varázsolva a környéket, és másnap kezdődik minden elölről.

Budapest pesti oldalán, a 13. kerületben – Vizafogó városrészben – figyeltünk fel a következőkre, ahol jellemzően leginkább lakótelepen élők hordják szorgosan a hasznos hulladékot a gyűjtőszigetekre. Kukafelborítások ellen, egészséges távolságban, hogy a szelektív hulladékgyűjtés zavartalan legyen körbekerítették a szigetet. Sőt, kisgyermek a korlátra állva könnyebben tud részt venni a szelektív hulladékgyűjtésben.

A korlát úgy tűnik a felborítás problémáját megfelelően rendezi, hisz a konténert nem lehet egyszerűen elborítani, kifosztani és rendezetlen állapotba hozni. Vagy mégsem?! Minden megoldásra van ellen-megoldás, mi magyarok ezt jól tudjuk. Sőt így a visszaborításra még esély sincs, de a kukát kiborogatják. Lehet, hogy tovább kell keresni vagy finomítani e védelmet.

A kezdeményezés jó, a hulladékgyűjtési morált mindenképpen javítja. A kukás autók zavartalanul tudnak dolgozni, de mégsem tökéletes. Azt azért ne feledjük: amit mi állampolgárok szorgosan gyűjtögetünk és a hulladéktárolóba dobunk, legyen az kommunális hulladék vagy szelektív hulladék, jogilag azé, aki a kukát telepítette az adott helyre. Aki mindezt eltulajdonítja jogilag is büntetendő. Hogy nem történt még precedens ítélet ezekért? Mindez már nem rajtunk állampolgárokon múlik. Mi szorgosan gyűjtögetünk.