Környezetvédelem

27 bezárt hulladéklerakó rekultivációja kezdődik a Dél-Alföldön

Hosszú idő után végre elkezdődik 26 Csongrád és Bács-Kiskun megyei település bezárt szilárdhulladék-lerakójának rekultivációja – jelentették be tegnap Kisteleken, a „Szegedi Regionális Hulladékkezelési Program, Hulladéklerakók rekultivációja” című KEOP-2.3.0/2F/09-2009-0012 azonosító számú projekt nyitórendezvényén.

A 2,79 milliárd forintból megvalósuló, a tervek szerint 2012 őszén véget érő projektet az Európai Unió támogatta – mondta Makrai László, a 27 szilárdhulladék-lerakó felszámolását és rekultiválását koordináló Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Kolozsiné dr. Ringelhann Ágnes, a Vidékfejlesztési Minisztérium hulladékgazdálkodási főosztályvezetője, aki az ISPA pályázatok óta kíséri figyelemmel a térségbeli bezárt hulladéklerakók rekultivációjának sorsát, örömmel üdvözölte, hogy a munka végre elkezdődik. Hangsúlyozta: a bezárt lerakókkal kapcsolatos munkák a Dél-alföldi Hulladékgazdálkodási Társulásnak – amelyet 33 települési önkormányzat alapított meg – egy fillérbe sem kerülnek. Ez azért fontos, mert vélhetően ez lesz az utolsó ilyen finanszírozású EU-s projekt, az unió tervei szerint ugyanis 2012-ben befejezik a kedvezményezettek számára teljesen ingyenes rekultivációs tenderek támogatását.

A másfél éves projekt az alábbi területeket érinti: Algyő, Ásotthalom, Baks, Balástya, Balotaszállás, Bordány, Csengele, Deszk, Dóc, Domaszék, Forráskút, Kelebia, Kistelek, Kiszombor, Mórahalom, Ópusztaszer, Öttömös (régi és új lerakó), Pusztamérges, Pusztaszer, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Tompa, Üllés, Zákányszék, Zsombó.

A rekultiváció során a 26 település 27 bezárt szilárdhulladék-lerakóján a hulladékot depóniákba rendezik, majd tömörítik. A tömörített hulladékra szigetelőréteg és füvesített talaj kerül. Dóc és Baks településről viszont elszállítják a hulladékot, ezek a területek ugyanis bekerültek a Natura 2000 programba, így védelem alatt állnak.
A rekultiváció során és után a talajvíz minőségét folyamatosan ellenőrzik, hiszen a természetes vízbázis védelme az egyik legfontosabb feladat a munkálatok során. A cél az, hogy az érintett területek a rekultiváció után ugyan olyanok legyenek, mint előtte voltak.

A projektben résztvevő szervezetek: Dél-alföldi Hulladékgazdálkodási Társulás (kedvezményezett:), Technoplus Környezetvédelmi Technológiai Fejlesztő Kft. (projektmendzsment szervezet), Factory Creative Studio Kft. Integrált Kommunikációs Ügynökség (PR és Kommunikáció), EUCON Konczorcium (vezető: EUROT Kft., mérnök szervezet), AS Szeged Konzorcium (vezető: A.K.S.D. Városgazdálkodási Kft., tag: SWIETELSKY Magyarország Kft., kivitelező).