Környezetvédelem

Ne csak PR és CSR legyen a klímaváltozás elleni küzdelem

Ma útjára indul egy új szervezet, melynek célja összefogni a vállalati vezetőket a klímaváltozás elleni erőfeszítésekben. A vezetők kiemelt célja, hogy aktívan lobbizzanak a magyar és az európai klímapolitika pozitív előremozdításán.

A csatlakozó vállalatok elkötelezetten támogatják az ambiciózus célokat és határidőket az üvegházhatású gázok csökkentésére és számos irányelv bevesztésére illetve elfogadására, melyek felgyorsítják a befektetést az alacsony széndioxid kibocsátású és energia hatékony technológiák és gyakorlatok – mind helyi, mind EU-s szintű – fejlesztésébe, demonstrációjába és bevezetésébe.

Az ígéretes kezdeményezés létrehozása, őfelsége, Wales Hercegének 2010. márciusi útját követi, illetve az ‘Opportunities for Low Carbon Growth in Hungary’ (Lehetőségek az alacsony széndioxid kibocsátású növekedésre Magyarországon) kerekasztal beszélgetést, melyen részt vett őfelsége, az EU Corporate Leaders Group on Climate Change (EU CLG), a magyarországi brit nagykövetség, az MTA és a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC).

Mint az a beszélgetésben elhangzott, az üzleti- és kereskedelmi élet szereplőinek kötelességük szerepet vállalni a klímaváltozás elleni küzdelemben. Azonban nem elég, ha pusztán a marketing kívánalmaknak eleget tevő, hangzatos látszatcselekvések sorával próbálják altatni a közvéleményt.

Sandrine Dixson-Declève, az éghajlatváltozással foglalkozó Prince of. Wales’s EU Corporate Leaders Group igazgatója örömét fejezte ki, hogy Magyarország – elsőként a régióból – vezető szerepet vállalt a projekt megvalósításában.

Magyarország nem csak a környezetet pozitív irányban befolyásoló eredményekkel számolhat abban az esetben, ha sikerül a kitűzött célok megvalósítása. A GDP 3%-al emelkedhet, míg a munkanélküliségi rátát 1,3%-al lehet csökkenteni a tervezett lépések foganatosításával.

A kérdésre, miszerint a nagyvállalatok döntéshozói mennyire szkeptikusak a környezetvédelem ügyét illetően, a következő választ kaptuk: a vezetők 30-40%-a nagyon pesszimista az eddigi tapasztalatok alapján, de a küzdelmet nem szabad feladni.

Olajos Péter helyettes államtitkár hozzáfűzte, hogy azok a cégek, melyek hosszú távú üzleti stratégiával rendelkeznek, igenis hajlandóak és készek arra, hogy a környezetvédelem érdekében fektessenek be.