Környezetvédelem

Papírcsökkentés az üzletekben – zöldülni akarnak a kereskedők

Bár a papírmentes iroda megvalósítása ma még utópiának tűnik, a felhasználás jelentős csökkentésére lenne lehetőség. Hazánkban azonban a cégek mindössze 20 százaléka használ elektronikus iratkezelést.

A helyzet javítására gyűltek össze a magyar tulajdonú élelmiszerláncok vezetői Gárdonyban, ahol megvizsgálták a szervezeti és technikai lehetőségeket. A vezetők megállapították, csak az elektronikus iratkezelés szélesebb körű elterjesztésével van lehetőség a költségek csökkentésére.

A papírfelhasználás leszorítására tett erőfeszítések újabb hullámát élik a vállalatok, bár ma a cégek számára világos, a papírmentes iroda utópia. Ezt támasztja alá a minden évben kétszámjegyű növekedést mutató irodai felhasználás, ami annak is következménye, hogy a hazai cégek 80 százaléka számos munkafolyamatot még mindig papíralapon végez. Magyarországon a cégek mindössze 20 százaléka rendelkezik elektronikus dokumentumkezelő megoldással, míg Nyugat-Európában ez az arány háromszor ekkora – mutatott rá az egybegyűlteknek Végh Ferenc, a Laurel csoporthoz tartozó ProgAdat Kft. ügyvezetője. Ez az ésszerűtlen papírfelhasználás okozza a cégek egyik legkörnyezetkárosítóbb problémáját. A nagymennyiségű pazarlás azonban csökkenthető lenne azokkal az elektronikus adatátviteli és dokumentumkezelési rendszerekkel, amelyek a kereskedelemben is használhatók.

A szakemberek áttekintették az elmúlt öt évben tett lépések tapasztalatait is. Száznál is több cég csatlakozott ugyanis a KÖVET non-profit egyesület Zöld Iroda versenyéhez, és alakította át működését szervezeti és informatikai megoldásokkal, mellyel jelentősen lefaragtak költségeikből. A versenyben résztvevő Coca-Cola például csak a kétoldalas nyomtatás alkalmazásával évente kétmillió forintot takarít meg – mondta el az egyesület projektfelelőse. Halmavánszki Rita felajánlotta, az egyesület szakmai partnerei ezentúl ingyenes szaktanácsadással is segítik a zöldülni vágyó kereskedéseket.

A dokumentummenedzsment szoftver bevezetésével számos olyan folyamat is kiváltható, amiről eddig azt gondoltuk, nem lehetséges – hívta fel a vezetők figyelmét Henrich Simonics, a Dokumenta SK cégvezető tulajdonosa. A Green Store számladigitalizáló szoftver például a beérkező papíralapú számlák adatrögzítését teljesen automatizálja. Az e-posta megoldás pedig bármely két rendszer között – különösebb fejlesztés nélkül – lehetővé teszi a rendelések, szállítólevelek és számlák elektronikus cseréjét. Ez nemcsak környezetvédelmi szempontból előnyös, hanem a cégek számára kifizetődő is – hangsúlyozta.

A hazai cégek 80 százalékára még mindig az időigényes adatfeldolgozás, a nehézkes belső kommunikáció, a dokumentumokhoz való jogtalan hozzáférés lehetősége és az emberi tévedések sokasága jellemző – szembesültek a szakértők a dokumentummenedzsment rendszer hiányának következményeivel. Ennek elkerülése érdekében a megjelent nyolcvan vezető a rendelkezésre álló informatikai megoldások mind szélesebb alkalmazásáról, ezzel együtt a felhasznált papírmennyiség csökkentéséről határozott. A beruházásokra való buzdítást az Új Széchenyi terv informatikai célú pályázatainak ismertetése is fokozta, ahol a szóvivő elmondta, a támogatás mértéke projektenként elérheti a 200 millió forintot.