Környezetvédelem

„Az almát a körtével nehéz összehasonlítani”

Ezekkel a szavakkal jellemezte Bánáti Gábor formatervező a WWF és a Tetra Pak által meghirdetett "Az erdők jövője - a jövők erdejei" elnevezésű környezetvédelmi pályázatra benyújtott alkotások sokszínűségét.

Lezárult a WWF és a Tetra Pak által meghirdetett környezetvédelmi pályázat, melynek munkáiból május 18-án kiállítás nyílik a Millenárison, s egy hónapon át ingyenesen tekinthető meg a kulturális központ látogatói számára.

A februárban, 6 kategóriában (grafika, építészet, közlekedés, élő erdő, film és használati tárgyak) meghirdetett pályázatra olyan műveket vártak, melyek bemutatják, hogyan képzeljük el a jövőben az erdők sorsát, ember és erdő kapcsolatát. A beérkezett pályamunkákat a WWF és a Tetra Pak képviselői mellett szakmai zsűri, Réz András kritikus, Bánáti Gábor formatervező, Kismarty Balázs kreatív szakember és Lomniczi Gergely erdőmérnök, a Pilisi Parkerdő képviselője értékelte. A nyertesek díjazása a kiállítás megnyitójával egy időben zajlott, s Eric Schmid, a Tetra Pak Duna régiójának vezérigazgatója is ekkor nyújtotta át különdíjként a 350.000 forintos „Green Art” művészeti ösztöndíjat.

A WWF és a Tetra Pak közötti együttműködés gyökerei 2007-ig nyúlnak vissza, ugyanis a két szervezet ekkor kezdte meg az egész világra kiterjedő tevékenységét.

Eric Schmid kifejtette, hogy jelenleg a csomagolóanyagok 25%-át hasznosítják újra, de 2020-ra a cél az 50%-os arány elérése.

Bánáti Gábor, a zsűri elnöke hagsúlyozta, hogy az alkotások többsége pesszimista és sötét hangulatot tükrözött, de igyekeztek a vidámabb műveket előnyben részesíten.

A negatív attitűdhöz nagyban hozzájárul az is, hogy a világ sajnos egy kevésbé optimista irányba halad.

Bánáti Victor Papnek cseh formatervezőre utalva elmondta: a formatevrezés nagyon kártékony a környezetre nézve, hiszen mindig előáll valami újjal, ami fogyasztásra ösztönzi az embereket. Ezért is nagyon fontos, hogy a művészetet ilyen nemes célok megvalósítására használjuk.

A tizenkét évig Argentínában oktató Bánáti úgy látja, hogy nem a milliomosknak kell tervezni, hanem minél több, lehetőleg egyszerű hétköznapi embert kell megszólítnai a formatervezéssel.