Környezetvédelem

A Greenpeace és a Védegylet ma bemutatta a WHO és a Világbank forradalmian zöld tanulmányát

Emberi gének a spanyol rizsben, ellehetetlenülő gazdaságok és a vegyszerekkel szemben egyre ellenállóbb rovarok – csupán néhány, a génmódosított élelmiszerek veszélyei közül, melyek a Greenpeace és a Védegylet által rendezett mai tanulmánybemutatón elhangzottak.

A Greenpeace és a Védegylet adta ki magyarul a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet 110 kormány 400 szakértőjének közreműködésével készült „Válaszúton a mezőgazdaság című” tanulmányát, amely – különös tekintettel a Földön várható népességnövekedésre  –  azt vizsgálja, hogy a mezőgazdaság milyen mértékben járulhat hozzá a   szegénység és az éhezés visszaszorításához.

A dokumentum igazi különlegességnek számít, ugyanis  még sosem készült ilyen átfogó, gyakorlatilag az egész világot érintő tanulmány a mezőgazdaságról. A kutatások 2008-ban fejeződtek be, de a génmódosított élelmiszerekkel kapcsolatos eredmények túl sokak érdekeit sértették, ezért a végleges dokumentumot mindösze 58 ország írta alá – az USA és a tanulmány egyik megrendelője, a Világbank nem volt közöttük.

A mai sajtótájékoztatón többek között felszólalt Juan-Felipe Carrasco, a  spanyol Greenpeace  agrár  kampányfelelőse, akitől megtudhattuk, Spanyolország az egyetlen uniós tagállam, ahol génmódosított alapanyagokat termesztenek.

Mint elmondta, büszke rá, hogy Magyarország tiltja a génmódosított élelmiszerek előállítását, de sajnos hazánk is importál vegyipari eljárással készült élelmiszereket.

Carrasco elrettentő példákról számolt be: a növényvédőszert már génjeiben tartalmazó kukoricától az ellehetetlenülő családi gazdálkodásokon keresztül az Amazonas esőerdejeinek a kiirtásáig terjedt káros következmények listája.

Pedig a GMO nem lehet túl sikeres – véli Carrasco-, hiszen Spanyolországban évek óta stagnál a génmódosított magokkal beszórt területek nagysága. A termőföldek 20%-án termesztenek génmódosított növényeket, és ez a szám évek óta változatlan.

Kiss  Csilla, a Védegylet programvezetője üdvözölte, hogy a most vitára bocsátott Vidékfejlesztési  stratégia  alapjaiban már megfelel a zöld szervezetek által évek óta hangoztatott három fő szempontoknak: megfelelő hangsúlyt fektet a minőségi, vegyszermentes, egészséges élelmiszerek előállítására, a környezet és tájak védelmére, valamint a vidéki munkahelyteremtésre.