Környezetvédelem

Európa gondolkodóba esett az atomerőművek jövőjéről

Franciaország nem követheti Németország példáját az atomerőművek bezárásában – adta tudtul a francia kormányzat több prominense. Fillon miniszterelnök szerint országa az atomerőműveinek köszönheti, hogy jelentős mértékben független az energiaellátás terén és hogy 40 százalékkal olcsóbb az áram Franciaországban, mint Németországban.

A kormányzat meghatározó pártjának, az UMP-nek a főtitkára pedig szó szerint azt nyilatkozta, hogy a francia energiatermelés 85 százaléka köszönhető a nukleáris erőműveknek, az atomenergia a francia ipar erejének „egyik fő tényezője”.

A vezető francia televízió, a TF1 (lci.tf1.fr) összeállítást közölt a hét elején a német döntéssel kapcsolatos reakciókról. A vezető francia ellenzéki csoport (PS) első számú embere megjegyezte, hogy idővel esetleg a „nép” döntésére kellene bízni a francia atomjövő sorsát, viszont párttársa szerint fel kell készülni arra, hogy az atomerőművi kapacitások csökkentésén gondolkodjunk.

A francia zöldek elnökjelöltje, Nicolas Hulot üdvözölte a német döntést és a francia nukleáris kapacitások leépítésének gondolatával kapcsolatban megjegyezte, hogy egy nemzedéknyi idő alatt meg kell fontolni, miként lehetne a francia energiatermelés erős függését az atomtól csökkenteni. Francia zöld szervezetek emlékeztetnek rá, hogy egy közvéleménykutatás szerint a franciák mintegy 70 százaléka a fukusimai tragédia után, márciusban, a franciaországi nukleáris energiatermelés felszámolását pártolta. Az Európai Parlament zöld frakciójának francia tagjai szerint országuk felszólítást kapott egy az elkövetkezendő 20-25 évre vonatkozó feladat végrehajtására.

Ausztria környezetvédelmi minisztere szerint azon országok kaptak „egy határozott jelzést”, amelyek erősen ráutaltak az atomenergiára. Úgy vélte, hogyha a németek lebontják nukleáris erőművi kapacitásaikat, az a vele szomszédos országokat is lépésre kényszeríti majd.

Svéd kollégája viszont nem így gondolja, mert szerinte a németek a döntésükkel lemondtak arról, hogy mérsékeljék széndioxid-kibocsátásukat. Borut Pahor szlovén miniszterelnök szerint rendkívül biztonságos a horvátok részére is termelő Krsko-i atomerőművük, az ország áramának mintegy harmadát szolgáltatja, nem kérdés a bezárása, és hasonlóan foglalt állást Radicova szlovák kormányfő is, mondván: országának két atomerőműve van, és ezek biztosítják az országos áramellátás felét.

A kormányzat meghatározó pártjának, az UMP-nek a főtitkára pedig szó szerint azt nyilatkozta, hogy a francia energiatermelés 85 százaléka köszönhető a nukleáris erőműveknek, az atomenergia a francia ipar erejének „egyik fő tényezője”. A vezető francia televízió, a TF1 (lci.tf1.fr) összeállítást közölt a hét elején a német döntéssel kapcsolatos reakciókról. A vezető francia ellenzéki csoport (PS) első számú embere megjegyezte, hogy idővel esetleg a „nép” döntésére kellene bízni a francia atomjövő sorsát, viszont párttársa szerint fel kell készülni arra, hogy az atomerőművi kapacitások csökkentésén gondolkodjunk.

A francia zöldek elnökjelöltje, Nicolas Hulot üdvözölte a német döntést és a francia nukleáris kapacitások leépítésének gondolatával kapcsolatban megjegyezte, hogy egy nemzedéknyi idő alatt meg kell fontolni, miként lehetne a francia energiatermelés erős függését az atomtól csökkenteni. Francia zöld szervezetek emlékeztetnek rá, hogy egy közvéleménykutatás szerint a franciák mintegy 70 százaléka a fukusimai tragédia után, márciusban, a franciaországi nukleáris energiatermelés felszámolását pártolta. Az Európai Parlament zöld frakciójának francia tagjai szerint országuk felszólítást kapott egy az elkövetkezendő 20-25 évre vonatkozó
feladat végrehajtására.

Ausztria környezetvédelmi minisztere szerint azon országok kaptak „egy határozott jelzést”, amelyek erősen ráutaltak az atomenergiára. Úgy vélte, hogyha a németek lebontják nukleáris erőművi kapacitásaikat, az a vele szomszédos országokat is lépésre kényszeríti majd. Svéd kollégája viszont nem így gondolja, mert szerinte a németek a döntésükkel lemondtak arról, hogy mérsékeljék széndioxid-kibocsátásukat. Borut Pahor szlovén miniszterelnök szerint rendkívül biztonságos a horvátok részére is termelő Krsko-i atomerőművük, az
ország áramának mintegy harmadát szolgáltatja, nem kérdés a bezárása, és hasonlóan foglalt állást Radicova szlovák kormányfő is, mondván: országának két atomerőműve van, és ezek biztosítják az országos áramellátás felét.

-kg-