Környezetvédelem

Magyarország ivóvízkészlete biztonságos

2011.06.01. - 13:04  |  Nincs hozzászólás

Hazánk ivóvizei kifejezetten egészségesek, fogyasztásukkal pedig magunk is sokat tehetünk egészségünk megőrzéséért – közölte keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) elnöke

A szövetség vezetője éppen ezért fölösleges pánik- és hangulatkeltésnek tekint minden ezzel ellenkező állítást. Ezt bizonyítandó a MaVíz csapvíz-kóstoltató országjárásba kezd az ország több nagyvárosának érintésével, június nyolcadikán pedig felállítják a legtöbb, egyszerre csapvizet fogyasztó ember Guinness-rekordját.

Csak Budapesten évente 12 ezer mintát vizsgálnak a Fővárosi Vízművek laboratóriumaiban, sőt halakkal és kagylókkal is ellenőrzik, hogy van-e az emberi szervezetre káros anyag az ivóvízben. Ez az alaposság nem csak a fővárosban, de az ország más pontjain is követelmény, így valóban tiszta, egészséges ivóvíz jut a fogyasztókhoz. Egyebek mellett erről is beszélt Kurdi Viktor, aki megismételte korábbi kijelentését: „a csapvíz hazánk egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszere.”

A tájékoztatón ott volt dr. Borsányi Mátyás, az Országos Környezetegészségügyi Intézet Vízbiztonsági osztályának vezetője, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az országban még nem mindenhol ugyanolyan jó minőségű víz folyik a csapokból, az állítólagos veszélyes vizekről szóló hírek fenntartásokkal kezelendők. Nem, hogy nem romlott ugyanis az elmúlt években a hazai ivóvíz minősége, hanem éppen ellenkezőleg: egyre több helyütt lett a korábbinál tisztább és jobb minőségű. „Ez különösen annak ismeretében figyelemre és elismerésre méltó, hogy a nemzetközi és hazai szabályozások a fogyasztók érdekében sokszor drákói szigorral követelik meg az egyes, a vízben fellelhető anyagok értéknek egyre nagyobb mértékű csökkentését” – fogalmazott a szakember.

A MaVíz június nyolcadikán országos Guinness-rekordkísérlettel népszerűsíti a csapvízfogyasztást. Délután kettő órakor számos kisebb és nagyobb városban isznak majd várhatóan tízezrek egy-egy pohár csapvizet, beírva magukat ezzel a Guinness Rekordok Könyvébe. Az addig tartó időszakban a szövetség tagvállalatai országszerte kóstoltató akciókat tartanak, amelyeken bárki megbizonyosodhat róla: hazánk ivóvizei nem csak, hogy nem veszélyesek, hanem kifejezetten egészségesek is.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »