Környezetvédelem

Környezetvédelmi minikonferenciát szervezett Bakonykut civil egyesülete

Környezetvédelmi minikonferenciát szervezett kedden az önkéntesség éve alkalmából az Otthonunk Bakonykuti Egyesület, amelynek elnöke Miklósa Erika Liszt-Ferenc díjas operaénekes, az Önkéntesség Európai Évének nagykövete.

A konferencián a környezet- és természetvédelmi szakemberek mellett a 110 lelkes Fejér megyei faluból – amelynek az énekesnő is lakója – többen részt vettek a helybeliek közül – adta hírül az MTI.

Elsőként Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet-és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára tartott előadást. Elmondta: tavaly ősszel lezárult az 523 Natura 2000 terület kijelölése. A hálózatba tartozó földeken a szükséges hatásvizsgálat és engedélyeztetés után nincs akadálya a gazdálkodásnak, egyes területeken azonban csak a legeltetést engedélyezik. Ezért szükség van a területekkel kapcsolatban támogatási rendszer kialakítására azért, hogy érdekeltté tegyék a gazdákat abban, hogy “szeressék a Naturát” – mondta a helyettes államtitkár.

Ezt pedig azzal lehet elősegíteni, ha az agrártámogatások rendszerében megteremtik a területen gazdálkodók korlátozások miatti kompenzálásának a lehetőségét – tette hozzá. A természetvédelmi fejlesztéseket, a vizes élőhelyek visszaállítását jelentős összeggel támogatja az Európai Unió. A támogatások önrészére a vidékfejlesztési tárca az idén 540 millió forintot különített el – tájékoztatott a helyettes államtitkár.

Hangsúlyozta, hogy állami tulajdonba akarnak és a nemzeti parkok  igazgatóságának vagyonkezelésébe adni valamennyi védett területet, ahogy ezt már150 ezer hektárral megtették. További 100 ezer hektár esetében ez a következő időszak feladata lesz.

A nemzeti parkok különleges termékekkel – például a területükön legeltetett szürke marhák húsából készült szalámival – a piacon is megjelentek. Termékeik védelmére védjegyet vezettek be, az azon levő kód alapján a vásárló pontosan tájékozódhat a termék útjáról a legelőtől a forgalmazásig.

A természetvédelemhez kapcsolódó tervek között említette Rácz András egy háttérintézmény megteremtését: tervezik, hogy 2014-ig létrehozzák a Kitaibel Pálról elnevezett természetvédelmi intézetet.

Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakmai igazgatóhelyettese a konferencián arról számolt be, hogy európai uniós támogatással állítják helyre és őrzik meg a Keleti-Bakony térségében a kiemelt fontosságú élőhelyeket és fajokat. A több mint 2,2 millió eurós projekt megvalósítását a költségek 74,98 százalékával támogatja az Európai Unió.