Környezetvédelem

Környezetvédelmi minikonferenciát szervezett Bakonykut civil egyesülete

2011.06.08. - 12:20  |  Nincs hozzászólás

Környezetvédelmi minikonferenciát szervezett kedden az önkéntesség éve alkalmából az Otthonunk Bakonykuti Egyesület, amelynek elnöke Miklósa Erika Liszt-Ferenc díjas operaénekes, az Önkéntesség Európai Évének nagykövete.

A konferencián a környezet- és természetvédelmi szakemberek mellett a 110 lelkes Fejér megyei faluból - amelynek az énekesnő is lakója - többen részt vettek a helybeliek közül - adta hírül az MTI.

Elsőként Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet-és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára tartott előadást. Elmondta: tavaly ősszel lezárult az 523 Natura 2000 terület kijelölése. A hálózatba tartozó földeken a szükséges hatásvizsgálat és engedélyeztetés után nincs akadálya a gazdálkodásnak, egyes területeken azonban csak a legeltetést engedélyezik. Ezért szükség van a területekkel kapcsolatban támogatási rendszer kialakítására azért, hogy érdekeltté tegyék a gazdákat abban, hogy "szeressék a Naturát" - mondta a helyettes államtitkár.

Ezt pedig azzal lehet elősegíteni, ha az agrártámogatások rendszerében megteremtik a területen gazdálkodók korlátozások miatti kompenzálásának a lehetőségét - tette hozzá. A természetvédelmi fejlesztéseket, a vizes élőhelyek visszaállítását jelentős összeggel támogatja az Európai Unió. A támogatások önrészére a vidékfejlesztési tárca az idén 540 millió forintot különített el - tájékoztatott a helyettes államtitkár.

Hangsúlyozta, hogy állami tulajdonba akarnak és a nemzeti parkok  igazgatóságának vagyonkezelésébe adni valamennyi védett területet, ahogy ezt már150 ezer hektárral megtették. További 100 ezer hektár esetében ez a következő időszak feladata lesz.

A nemzeti parkok különleges termékekkel - például a területükön legeltetett szürke marhák húsából készült szalámival - a piacon is megjelentek. Termékeik védelmére védjegyet vezettek be, az azon levő kód alapján a vásárló pontosan tájékozódhat a termék útjáról a legelőtől a forgalmazásig.

A természetvédelemhez kapcsolódó tervek között említette Rácz András egy háttérintézmény megteremtését: tervezik, hogy 2014-ig létrehozzák a Kitaibel Pálról elnevezett természetvédelmi intézetet.

Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakmai igazgatóhelyettese a konferencián arról számolt be, hogy európai uniós támogatással állítják helyre és őrzik meg a Keleti-Bakony térségében a kiemelt fontosságú élőhelyeket és fajokat. A több mint 2,2 millió eurós projekt megvalósítását a költségek 74,98 százalékával támogatja az Európai Unió.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »