Környezetvédelem

A Velencei-tó első CO2 semleges rendezvénye

2011.06.10. - 17:37  |  Nincs hozzászólás

Június 10 és 12 között kerül megrendezésre Gárdonyban a Biotár IV. Országos Öko Expo és Bio Fesztivál. A háromnapos rendezvényt a levegőszennyezéssel kapcsolatos kérdéseket és problémákat boncolgató előadók nyitották meg.

A gárdonyi Sport Beach-en rendezkedtek be az egészséges életmódot és a környezettudatosságot egyaránt képviselő biogazdák és kereskedők. A rendezvény számos érdekes programmal várja a kilátogatókat: többek között elektromos járműveket lehet megtekinteni, a hétvégén PET palackokból készítenek játékokat a gyermekintézmények számára és napenergiájával működő közösségi aszalót készítenek a helyi termékek tartósítása érdekében.

Pénteken különböző civil szerveztek és szakmák képviselői tartottak érdekes előadásokat a klímaváltozásról, a légszennyezettségről, illetve a biogazdálkodás és a levegőminőség kapcsolatáról.

Bálint György fesztiváligazgató nyitóbeszédében elmondta, hogy a rendezvény célja a hétköznapi életben is praktikus ötletek és technikák bemutatása. Nagyon fontos, hogy a nehéz gazdasági helyzetben ismerjük azokat a költségkímélő és hatékony technológiákat, melyek révén alacsony bekerülési költséggel élhetünk egy környezettudatosabb életet.

„Klímaváltozás van, volt, lesz” – mondta Dr. Horváth Levente, a Co2ntra ügyvezetője, egyben a MTA-BCE Alkalmazkodás a klímavédelemhez Kutatócsoport vezetője.

Tehát nem az a kérdés, hogy van-e klímaváltozás, hanem az, hogy mi emberek hogyan tudunk alkalmazkodni a jelenséghez, és miként tudjuk csökkenteni a károsanyag –kibocsátást – összegezte a szakember.

Dr. Roszik Péter, a Biokontroll Hungária Kft. ügyvezetője egy érdekes képpel szemléltette, hogy milyen következményekkel járhat az ökoszisztémára nézve az egyes fajok kihalása. A felvételen kínai munkások voltak láthatóak, akik ecsettel porozták be a gyümölcsfákat, ugyanis 60 kilométeres körzetben kihaltak a méhek.

A konferencia hangosításához szükséges energiát kizárólag napenergiával állították elő, ezzel is hozzájárulva a rendezvény CO2 semlegességéhez.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »