Környezetvédelem

Újrahasznosított alapanyagból készítenek pólókat az amerikai diákoknak

A New Boy Scout diákegyesület tagjai 100%-ban újrahasznosított alapanyagból készített pólókollekcióból választhatják ki a kedvenc darabjaikat – jelentette be a SustainU, mely környezetbarát ruházatokat kínál a diákok részére.

Az általában 11 és 18 év közötti generációt felkaroló egyesületek rengeteg diákot szólítanak meg és hatalmas népszerűségnek örvendenek az amerikai fiatalok körében – tehát egy több mint 300 milliós országban nem elhanyagolható a diákszervezetek tagjainak a száma. Ezért is nagyon fontos, hogy minél több diák ismerkedjen meg az újrahasznosított alapanyagból készített ruhák nyújtotta környezeti előnyökkel.

Az Americana, Varsity Performance és Hiker elnevezésű mezeket a REPREVE nevű alapanyagból készítik, melyhez a fonalakat újrahasznosított PET palackokból, valamint a különböző iparágakban a gyártási folyamat előtt és után keletkező hulladékokból állítják elő.

„ A REPREVE segít abban, hogy csökkentsük a függőségünket a nagyon fontos természeti erőforrásoktól és egyben megőrizzük őket, ezzel lehetővé téve azt is, hogy a jövő generációja is élvezhesse az általuk nyújtott örömöket” – fejtette ki Roger Berrier, a fonalat előállító cég igazgatója.

Az iskolai mezeket és ruházatok legtöbbször olyan szintetikus alapanyagokból készítik, mint a poliészter és a nejlon, mert rugalmasak, gyorsan száradnak és tartósabbak, mint a természetes anyagok. Sajnos ezeket kőolajból állítják elő, ráadásul az olajnak egy hosszú finomítási eljáráson is át kell esnie.

A cég elmondása szerint fél kilogramm REPREVE fonál előállításával több mint másfél liter benzin lehet megspórolni.

„A legtöbb ember nem foglalkozik azzal, hogy hozzávetőleg 34 kilogramm ruházatot dob el évente egy amerikai állampolgár. Az így keletkező hulladék 10%-a szemétdombon végzi. Azzal, hogy a REPREVE-t használjuk fel a Boy Scouts of America szervezet ruháihoz, egy olyan termék született, mely kényelmes, kiváló minőségű és minimalizálja az előállítás környezeti hatásait” – állapítja meg Chirs Yura, a SustainU alapítója.