Környezetvédelem

Bebizonyosodott: a magyar lakosság nagy többsége ellenzi az atomenergiát

2011.06.21. - 16:38  |  Nincs hozzászólás

Tegnap került nyilvánosságra az Ipsos által készített nemzetközi felmérés, amely azt mutatja, világszerte erősen visszaesett az atomenergia támogatottsága.

A közvélemény-kutatási adatok szerint a magyar lakosság 84%-a atomenergia nélkül képzeli el az ország jövőjét. A vizsgálat hazai eredményeit is figyelembe véve a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Greenpeace, újra felszólítja a kormányt, hogy Magyarország energetikai jövőképe az energiafelhasználás csökkentésén alapuljon, s ne kapjon benne szerepet az atomenergia.

A nemzetközi felmérés szerint miközben a megkérdezett országokban az áramtermelés kapcsán a lakosság 94%-a támogatja a napenergiát, 93%-a a szélenergia felhasználását, az atomenergiát e téren a legkevesebben, mindössze 38%-ban támogatják az emberek.

A külföldi adatokkal összhangban, a magyar lakosság 59%-a ellenzi az atomenergia felhasználását, konkrétabb kérdésre válaszolva pedig kiderült, hogy 62% ellenzi újabb atomerőművek építését, 84% pedig atomerőművek nélkül képzeli el az ország elektromos áram termelésének modernizációját. Ezzel szemben a kormány a készülő energiastratégiában további húsz éven át működtetni akarja a lejáró üzemidejű, elöregedett, számos láthatatlan veszélyt rejtő paksi reaktorokat, illetve még a jelenleginél is nagyobb szerepet kíván szánni az atomenergiának, újabb atomerőművek építését tervezve.

Az Ipsos által végzett független, nemzetközi közvélemény-kutatás hazai eredményeit is figyelembe véve a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) és a Greenpeace, a korábban számos alkalommal a döntéshozók elé tárt szakmai és gazdasági érvei alapján, újra felszólítja a kormányt, hogy Magyarország energetikai jövőképe az energiafelhasználás csökkentésén alapuljon, s ne kapjon benne szerepet az atomenergia. A két zöld szervezet sürgeti, hogy a kormány ezeknek a szempontoknak megfelelően dolgozza át, s csak ezután fogadja el a tervezett energiastratégiát.

A Greenpeace és az MTVSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány szembe megy a globális és az európai trendekkel és az immár független forrásból megismert közvéleménnyel is azáltal, hogy nemcsak meg akarja tartani, hanem még növelni is kívánja az atomenergia szerepét. A kormány nukleáris tervei elvonnák a forrásokat az energiatakarékossági, energiahatékonysági, valamint a megújuló energiás beruházásoktól, jóllehet Magyarország adottságai és lehetőségei mindhárom területen jelentősek.

„Az ország energiafüggőségéből való kiutat nem a függőségünket még jobban növelő atomerőművek építése jelenti, hanem az energiafelhasználás érdemi csökkentése. Az elfogadhatatlan társadalmi kockázatok és a jövő nemzedékekre háruló terhek miatt is szorgalmazzuk az atomenergia mihamarabbi kivezetését” - hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

 

„Nem kellene megvárni, hogy egy újabb, egy paksi tragédia döbbentse rá a nukleáris ipar itthoni lobbistáit is arra, ami Fukusima után már mindenki másnak egyértelmű: nincs biztonságos atomenergia. A rengeteg zöld munkahelyet teremtő megújulókra, intelligens hálózatokra és az energiahatékonyság maximalizálására épülő új, fenntartható energiarendszerek adhatnak csak biztonságos választ a lakosság energiagondjaira – az atomenergiás zsákutcában toporgás viszont elvonja a forrásokat mindezen lehetőségeink kiteljesítésétől” - tette hozzá Rohonyi Péter, a Greenpeace kampányfelelőse.

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »