Környezetvédelem

Óriási üzlet is lehet az e-hulladék reciklálása

Egyes becslések szerint a szilárd hulladékok közül az elektronikai hulladék mennyisége növekszik a leggyorsabban a világon.

Ma ugyan a teljes hulladékmennyiségen belül ennek részaránya 4 százalék körüli, de az újabb és újabb elektronikus kütyük megjelenése miatt bámulatosan szaporodhat a hulladékká váló e-szemét, kezdve a monitoroktól és a GPS-készülékektől a táblagépekig és a játékkonzolokig bezárólag.

Újbóli hasznosításuk tehát komoly üzleti lehetőséget rejt magában. Már annál is inkább, mert számítások szerint míg 2003-ban az e-hulladéknak körülbelül 10 százalékát reciklálták, de ez az arány az évek során sokkal nem emelkedett, mert olyan mennyiségben válnak hulladékká az elektronika termékei: az Egyesült Államokban például 2000 és 2005 között 490 millió ilyen-olyan számítógép került kiselejtezésre, 2005 és 2010 között már 955 millió darab. 2008-ban 11 millió darab elavult mobiltelefont dolgoztak fel újra, ami elég szerény, ha úgy tudjuk, hogy több mint 100 millió mobil van jelenleg használatban az országban.

Egy –egy amerikai háztartásban jelenleg mintegy kéttucat elektronikai berendezés található – véli a waste management-world.com szakportál cikkének szerzője. Ha ezeket a készülékeket, például a mobilokat, megunták gazdáik, akkor számos vállalat foglalkozik átvételükkel.

Van, amelyik reciklálásukért készpénzt ad, van, amelyik beszámítja annak értékét az új berendezés árába, továbbá van olyan cég is, amelyik feljavítja és újra a kereskedelmi forgalomba dobja, hiszen egy két éves mobiltelefon értéke még mindig 50 dollár körül van. Készülékek tíz- és tízezreit mentik meg attól, hogy a hulladéktárolókba kerüljenek, csökkentve ezzel a környezet szennyeződését, többek között CO2-vel is, azaz tevékenységük üzemanyagok nagy mennyiségű szennyezésének jelentős mérséklésével ér fel.