Környezetvédelem

„Fontos, hogy megszűntessük az ökosznob megoldásokat”

A fenti mondattal hangsúlyozta Tóth Gergely, a KÖVET egyesület főtitkára, hogy mennyire fontos a praktikus, a mindennapokban is könnyen kivitelezhető környezettudatos megoldások alkalmazása munkahelyünkön és civil életünkben egyaránt.

A 2011-es Zöld Iroda verseny, melyet ötödik alkalommal rendezett meg a KÖVET Egyesület, arra ösztönzi a jelentkező irodákat, vállalatokat és non-profit szervezeteket, hogy környezettudatos fejlesztésekkel javítsák a munkahelyek környezetre gyakorolt hatásait, illetve az ott dolgozók szokásait is a fenntarthatóság irányába tereljék.

A díjátadónak immár több éve helyt adó Kinnarps Irodaházban a mai napon hirdették ki a különböző kategóriák győzteseit, illetve az érdeklődők egy vándorkiállításon ismerkedhettek meg  az irodai zöldítés eszközeivel.

István Rita, a Kinnarps Irodaház ügyvezetője elmondta, hogy a Zöld Iroda verseny igazi különlegességnek számít, hiszen pályázat, kiállítás, képzés és előadás egyetlen esemény keretein belül zajlik – ráadásul mindez a környezettudatos munkahely megteremtését ösztönzi.

A 22 induló közül egy háromtagú független zsűri választja ki a győzteseket, akik 6 kategóriában indulhattak, és két és fél hónap állt a rendelkezésükre a fejlesztések kivitelezésére.

A klasszikus intézkedések – mint az e-dokumentumok használata, szelektív gyűjtés, re papír-használat és növények beszerzése – mellett igazi különlegességekkel is találkozhattak a bírák. Volt munkahely, ahol gyümölcsnapot vezettek be a dolgozók, míg más cégnél névre szóló poharakkal váltották ki az eldobható poharak használatát.

Amint az a díjátadón is elhangzott, a verseny igazi nyertese a környezetünk, hiszen a pályázatok nem csak 2571 alkalmazott közvetlen környezetét érintették, hanem egy lépéssel közelebb kerültünk az élhetőbb környezet megteremtéséhez is.

A díjat a következő szervezetek érdemelték ki:

Nagyvállalat kategóriában:

–          2011 Legzöldebb irodája a Tata Consultancy Services Ltd. Magyarországi Fióktelepe;

–          2011 Legtöbbet zöldült irodája a sanofi-aventis/Chinoin.

Kisvállalat kategóriában:

–          2011 Legzöldebb irodája a Yokogawa Hungária Kft.

–          2011 Legtöbbet zöldült irodája a Soldat Kft.

Intézmény, non-profit kategóriában:

–          2011 Legzöldebb irodája az Újbuda Önkormányzata Polgármesteri Hivatal;

–          2011 Legtöbbet zöldült irodája az Egészségügyi Intézmények Gazdasági Ellátó Szervezete.