Környezetvédelem

Természeti értékvédelmi program kezdődött a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban

2011.06.25. - 10:11  |  Nincs hozzászólás

Komplex élőhely-rehabilitációs program kezdődött a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, amelyet 368 millió forinttal támogat az Európai Unió és a magyar állam.

A Hanságban, a Fertő vidékén és a soproni hegyekben megvalósuló beruházásokkal a különböző fajok korábban megszűnt élőhelyeit rekonstruálják, s ezzel hozzájárulnak életesélyeik növeléséhez - mondta Pellinger Attila, a nemzeti park igazgatósága osztályvezetője.

A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP)keretében elnyert az összegből a Hanság vízi világának, továbbá a Fertő tó környéki békáknak, a soproni hegyekben pedig a denevéreknek teremtenek a jelenleginél jobb életfeltételeket.

A program több elemből áll, ezek egyike a Dél-Hanság, más néven az Osli-Hany több mint 570 hektárját érinti. Ezen a területen legalább részben visszaállítják az egykori vizes élőhelyeket, amelyek a Hanság lecsapolását követően kiszáradtak. A legmélyebb helyek nyílt vízi borítást kapnak, így kialakul az a környezet, ahova visszatelepülhetnek a Hanság egykori élővilágának veszélyeztetett fajai.

A program másik két pillére a Fertő tó menti kétéltűek és a Brennbergbányát élőhelyül választó denevérek védelmét szolgálja. A Fertő menti békák számára több mint egy kilométer hosszan már építik a terelőfalakat a kétéltűek élőhelyeit keresztbe vágó Fertő-parti út szélén. Az út alatt pedig átereszeket, úgynevezett békaalagutakat létesítenek. Az út az erdő és a tó között fut, a békák az erdei avarban telelnek, és tavasszal szaporodási helyükre, a tópartra vonulnak.

A terelőfalakkal akadályozzák meg, hogy ne az úttesten, a gépjárművek veszélyeinek kitéve igyekezzenek a tó irányába - majd ősszel visszafelé -, hanem az országút alatti alagutakat vegyék igénybe.

A denevérek számára az egykor óvóhelynek szánt brennbergi bányavágat biztosít kedvező telelő- és szaporodóhelyet. Támfalak hiányában azonban fennáll a föld alatti üreg további beomlásának veszélye. Ezt hárítják el az ottani építkezéssel, amellyel a tervek szerint végeznek is a nyár végéig.

A negyedik pillér a soproni hegyekben magára hagyott források környezetének felújítása. Ezek a források táplálják a hegyvidék árkaiban lévő tiszta vizű vízfolyásokat, amelyek számos védett állatfajnak nyújtanak élőhelyet.

A beruházás elsősorban természetvédelmi célokat szolgál, azonban hozadékából a természetbarát turizmusban részvevő emberek is részesednek - mondta Pellinger Attila.

Forrás: http://www.mti.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »