Környezetvédelem

Csapvízautomaták az olaszországi turistáknak

2011.07.05. - 14:08  |  Nincs hozzászólás

Drága palackozott helyett olcsó poharas vizet ihatnak a turisták Olaszországban. Már háromszáz utcai kút kínál hűtött vizet – akár szénsavasat is.

Firenzében a Piazza della Signoria terén újonnan felállított kútnál helyiek és turisták ingyen ihatnak egy pohár hideg vizet, simát vagy buborékosat. A kánikulában frissít, és nem kell érte fizetni, mint az akár három euróért is árult palackozott vízért.

Az Olaszországban divattá vált vízautomaták egyikéről van szó. Háromszáz működik elsősorban Észak- és Közép-Itáliában. Eddig csak parkolókban és szupermarketekben állítottak fel ilyeneket, Firenze volt az első, ahol a városközpontban is megjelent a vízadagoló. Nem folyik egész nap, de szünet nélkül ad vizet: egy gombnyomással egy (szintén ingyenes és újrahasznosítható papírból készült) poharat tölt meg, két gombnyomással egy literes palackot (ezt magunknak kell beszereznünk).

A takarékos és térítésmentes köztéri kút ötlete a környezetvédelem jegyében született: “a palackozott vízzel szemben ez nem szennyezi a természetet, nincs eldobott műanyag, nincs a palackok szállításával kibocsátott szén-dioxid” - hangoztatta az olasz sajtónak Erasmo D’Angelis, a firenzei vízautomatát és Toscana vízfogyasztásának egyharmadát működtető szolgáltató, a Publiacqua elnöke.

Hangsúlyozta, hogy az automatából ugyanaz a víz folyik, mint a háztartások csapjából, csak hűtik és szénsavassá is tudják tenni. A fejenként évi közel kétszáz liter palackos vizet fogyasztó Olaszországban így reklámozzák a csapvizet, amelynek népszerűségét a vízszolgáltatás liberalizációját megakadályozó, június közepén tartott népszavazás is növelte.

A kérdés csak az, hogy minek igyunk vizet automatából Olaszországban, amikor az itáliai utcák kútjaiból kiváló minőségű, hideg víz csorog. Ezekre kellene elzárható csapot szerelni - vélik sokan Itáliában.

Forrás: http://www.mti.hu/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »