Környezetvédelem

Hulladéklerakó létesül az inotai hőerőmű zagykazettájában

2011.07.08. - 07:25  |  Nincs hozzászólás

A tervek szerint települési szilárdhulladék lerakónak használják majd a Bakonyi Erőmű Zrt. Inotai Hőerőművének II. számú zagykazettáját; a mintegy ötszázmillió forintos beruházás kivitelezése a szükséges engedélyek beszerzését követően szeptemberben kezdődhet, decembertől már ide szállítanák Várpalota és kistérsége 50 településének hulladékát.

A tervezett beruházásról a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség által csütörtökön, Várpalotán tartott közmeghallgatáson adtak tájékoztatást, a zöldhatóság adja ki hulladéklerakó egységes környezethasználati engedélyét.

Kovács Kálmán, a beruházó Partner Depónia Hulladékhasznosító Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy a hulladéklerakó tervezése az Inotai Hőerőmű II. zagykazettájában egy éve indult, a létesítmény 500 millió forintos beruházással valósulhat meg.

Hozzátette: a lakott területtől távol eső, 7,5 hektáron elterülő létesítményben a bemutatott tervek szerint a többi között csurgalékvíz kezelésére alkalmas medencét, mérlegházat, hídmérleget, és beszállító utat építenek.
A törökbálinti székhelyű társaság vezetőjének tájékoztatása szerint a közel tíz éve bezárt széntüzelésű Inotai Hőerőmű hátrahagyott zagykazettájára vonatkozóan a Bakonyi Hőerőmű Zrt.-nek 2018-ig rekultivációs kötelezettsége van, s jelenleg inert hulladék - azaz építési törmelék - elhelyezésére van érvényes engedélye.
Tájékoztatása szerint a már nem termelő erőmű rekultivációs kötelezettségének anyagi fedezetét biztosítanák a hulladéklerakóból származó bevételből.

A közmeghallgatáson elhangzott, hogy a jelenleg üresen álló zagykazetta 732 ezer tonna hulladékot képes fogadni, évente 100 ezer tonnával számolva 7-10 év alatt telne meg, s addig megoldaná a kistérség hulladékkezelési problémáját.

Várpalota és kistérsége a még csak tervekben szereplő Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás tagjaként jelentős hátrányban van a többi Veszprém megyei településhez képest, amelyek a már működő Észak-Balatoni Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás tagjai. A városból a 2009-ben bezárt lerakó helyett előbb Siófokra, majd tavaly ősz óta Székesfehérvárra szállítják a szemetet, ami jelentős többletköltséget okoz.

A 25-30 méter magas töltéssel körbevett meddőhányót eredetileg az erőműben keletkezett salak-pernye tárolására építették, a környezeti hatásvizsgálat szerint a feltöltés után teljesen rekultiválják. A közmeghallgatáson az is elhangzott, hogy a korábbi ipari területen lévő zárt lerakóba a Várpalota Közüzemi Kft., a Vertikál Zrt. (Polgárdi és környékéről) és a Saubermacher-Bicske Kft. szállítási területéről fogadnának lakossági hulladékot.

A közmeghallgatáson részt vevő környezetvédelmi egyesületek a lerakóval kapcsolatos aggályaikat fogalmazták meg a zöldhatóságnak, és kérték, hogy a veszélyes ipari hulladék elhelyezésére ne adjanak engedélyt.

Forrás: http://www.mti.hu/

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »