Környezetvédelem

Zöld szervezetek szigorítanák a GMO-ellenőrzést

2011.07.10. - 16:00  |  Nincs hozzászólás

A génmódosítással szennyezett kukorica ügye kapcsán az ellenőrzés szigorítását, a vetőmagimport felülvizsgálatát és az élelmiszer-önrendelkezés érvényesítését sürgeti a Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ).

A két szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében a génszennyezésért felelős vetőmagcégek szigorú felelősségre vonását és a károk megtérítését is szorgalmazzák.

A Greenpeace és a Magyar Természetvédők Szövetsége megdöbbenéssel értesült arról, hogy legalább 160 hektár kukoricát kellett megsemmisíteni - kitárcsázni - Baranyában miután kiderült, hogy a növények génmódosítással szennyezett vetőmagból keltek ki - áll a közleményben.

A közlemény emlékeztet: az információk szerint a génmódosított vetőmag külföldről származik, és az ügyben érintett a két legnagyobb nemzetközi vetőmaggyártó cég is. Országosan akár több ezer hektárra is kerülhetett génmódosított vetőmag. Emellett a közelmúltban előfordult Magyarországon egy génmódosított szója szennyezésről is.

Az eset kapcsán a Greenpeace és az MTVSZ javasolja a kormánynak, hogy erősítse meg a külföldről behozott vetőmagok, valamint a termesztésre került növények ellenőrzését. Továbbá szerezzen érvényt Magyarország génmódosítás-mentességének, ami már az Alkotmányban is rögzített alapelv.
Szorgalmazzák emellett a génszennyezett vetőmaggal bevetett földek beszántásának, az ártalmatlanítás költségeinek áthárítását a génszennyezett vetőmagot értékesítőkre illetve a fajtatulajdonosokra.

"...Az ország génmódosítás-mentességének biztosítása érdekében a bizonytalan eredetű külföldi import helyett a vetőmagok területén is az élelmiszer-önrendelkezés érvényesítése jelenti a megoldást – idézi a közlemény Fidrich Róbertet, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelősét.

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse pedig a közlemény szerint "elfogadhatatlan, hogy külföldi tulajdonú vetőmag forgalmazó cégek felelőtlen gyakorlatukkal veszélyeztetik a magyar gazdák megélhetését és a magyar mezőgazdaság nemzetközi hírnevét".

Forrás: http://www.mti.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »