Környezetvédelem

Önkormányzati együttműködés az egészséges ivóvízért Békésben

2011.07.27. - 18:14  |  Nincs hozzászólás

Összefogott szerdán 67, többségükben Békés megyei települési önkormányzat, hogy közösen ivóvízvezetéket építsenek a magyar határ és a kevermesi, illetve csanádapácai ivóvízbázis között.

A tulajdonközösséget létrehozó társulás képviselői szerdán az ünnepélyes aláírás alkalmából megállapodtak abban is, hogy megbízzák az Aqua Trans Mures (ATM) S. A.-t a beruházás megvalósításával.
Az ATM S. A.-t az idén áprilisában azért hozta létre a Békés Megyei Vízművek Zrt. és a romániai Arad megye vízművállalata, hogy a partiumi város térségében található kiváló minőségű vizet Békésbe vezessék, s a Magyarországon kitermelt vízhez hozzákeverve csökkentsék az ivóvíz arzéntartalmát.
Csák Gyula, a Békés Megyei Vízművek Zrt. vezérigazgatója a szerződések aláírását követő sajtótájékoztatón elmondta: a közös vállalat tőkéjét 165 ezer euró értékben a két cég adta össze fele-fele arányban. Ez a részvénytársaság fogja elvégezni a vízátvezetéshez szükséges engedélyes tervek és a beruházás előkészítését, majd a levezetését. A beruházás megvalósításához a két ország között kormányközi megállapodást is kell kötni, amelyre várhatóan októberben kerül sor.

A tervek szerint Aradtól az országhatárig 15 kilométer hosszúságú vezeték épül, amelynek maximum kétmilliárd forintra becsült költségét a vízművek zrt. tagi kölcsön formájában biztosítja. A határtól a kevermesi, illetve a csanádapácai vízbázisig megépülő további 35 kilométeres, 600 milliméter átmérőjű vezeték, továbbá a fogadó berendezések megépítésének költségét az unió által is támogatott térségi ivóvízminőség-javító programtól várja a beruházó, s amelynek összege elérheti az 5 milliárd forintot.
Ha minden a terveknek megfelelően alakul, akkor Aradról naponta akár 36 ezer köbméter víz érkezhet a megyébe. Ezt a vizet pedig összekeverik a megyében kitermelt vízzel, és így literenként 10 mikrogramm alá csökkenhet a szolgáltatott víz arzéntartalma, ezzel a térség megfelelhet az uniós előírásoknak.
Csák Gyula az ivóvízminőség-javító program teljes költségét egyébként 35 milliárd forintra becsülte, s ebbe már beletartozik több új csővezeték építése, valamint a meglévő létesítmények áteresztő kapacitásának az emelése is.

A vízművek vezetője a sajtótájékoztató alkalmából aláírta azt a szerződést is, amely egyebek mellett tartalmazza az átvett víz minőségéről és mennyiségéről szóló garanciákat és az árképzés elveit.
A vezérigazgató számításai szerint az aradi vízátvezetés lényegesen kevesebbe fog kerülni, mint ha úgynevezett technológiai módszerrel tisztítanák meg a Békésben kitermelt ivóvizet.

Forrás: http://www.mti.hu

Rovat további cikkei

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

Jelentősen megnőtt a nyílt óceánban lévő műanyaghulladék mennyisége...

2019.04.18. - 10:11 tovább »

Erdősítéssel szorítják vissza az elsivatagodást Észak-Kínában

Több mint 860 ezer hektárnyi erdőt telepítenek az észak-kínai...

2019.04.12. - 13:35 tovább »

Egyre kékebbek lehetnek a világ vizei a klímaváltozással

Egyre kékebb lehet a "kék bolygó": a hőmérséklet emelkedésével a világ...

2019.02.11. - 12:00 tovább »

Friss cikkek

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Heti két óra eltöltése a természetben jelentősen növeli az egészséget,...

2019.06.15. - 12:00 tovább »

Kevesebb repülésre biztatnak svéd kutatók

Kevesebb repülésre biztatják a turistákat svéd kutatók, akiknek - most...

2019.05.27. - 07:15 tovább »

Már a sarkvidéken nyúzzák a BMW elektromos-meghajtású trióját

A 2020-ban és 2021-ben piacra kerülő modellek tesztelése jelen pillanatban...

2019.03.27. - 19:11 tovább »