Környezetvédelem

Elindult a meteorológiai szolgálat kistérségi szintű veszélyjelző rendszere

Az OMSZ honlapján található, egy-három órás időintervallumra kiadott riasztások között már nem régiókra, hanem a kistérségekre szól az előrejelzés.

Jelenleg felhőszakadásra vonatkozóan van érvényben első fokú riasztás több kistérségben, így Bács-Kiskun megyében a kiskunfélegyházi és a kecskeméti térségben, Csongrád és Békés megye északi területein, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megye egész területén, Nógrád megye nagy részén, Borsod-Abaúj-Zemplén megye határ menti területein, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, leszámítva a csengeri és a fehérgyarmati kistérséget.

A keddre szóló 24 órás előrejelzésben szintén felhőszakadásra vonatkozóan adtak ki első fokú, vagyis citromsárga figyelmeztetést Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Nógrád és Pest megyére, valamint a fővárosra.

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár múlt kedden jelentette be, hogy egy uniós pályázat keretében az OMSZ olyan időjárási veszélyjelző rendszert alakított ki, amelyben a riasztásokat régiók helyett kistérségekre, a figyelmeztetéseket pedig megyékre lebontva adja ki. Ezáltal pontosabban behatárolhatók azok a területek, ahol a feltételek kedvezhetnek valamilyen veszélyes időjárási esemény kialakulásának.
Illés Zoltán azt mondta: ehhez egy szuperszámítógépet használnak, amely felgyorsítja az adatfeldolgozást és -továbbítást, így a megyék helyett mind a 174 kistérségre el lehet végezni a műveleteket.

Az OMSZ előzetes figyelmeztetést és riasztást heves zivatar, felhőszakadás, széllökés, ónos eső és hófúvás esetén ad ki. Első lépcsőben készül egy az adott napra, valamint a következő napra szóló, szöveges és térképes formában is megjelenő előzetes figyelmeztetés, amelyben a legvalószínűbb veszélyes időjárási események várt térbeli és időbeli leírását adják meg. Második lépcsőben az esemény bekövetkezése előtt fél-3 órával adják ki a térképes formában megjelenő riasztást.

A rendszer részét képezik még a nagy mennyiségű esőre, hóra vonatkozó figyelmeztetések, valamint a hőhullám, rendkívüli hideg, továbbá a tartós sűrű köd és a talaj menti fagy esetén kiadandó speciális figyelmeztetések, ha az esemény legalább egy átlagos megyének megfelelő területen várhatóan jellemző lesz. A figyelmeztetésekben és a riasztásokban három veszélyességi szintet különböztetnek meg, a sárgát, a narancsot és a pirosat.

Forrás: http://www.mti.hu