Környezetvédelem

A szén-dioxid tárolása

A szén-dioxid-tárolást a klímaváltozás elleni küzdelem egyik eszközeként tartják számon, de néhány szempontból aggodalmat okoz ez a technológia.

De mi is az a szén-dioxid-raktározás, és miért emlegetik olyan gyakran a globális felmelegedés mérséklésének egyik módjaként? Más néven szén-megkötés, a szén-dioxid-tárolás egy összetett eljárás, melynek során a kibocsátott szén-dioxidot kőszén rétegekben, víztározókban, valamint kimerült olaj- és gáztározókban raktározzák el, mélyen a Föld felszíne alatt. Elméletileg ez az eljárás meggátolja, hogy a felszabaduló gázok károsítsák a környezetet.

A szén-dioxidot akár a termelés forrásánál, akár közvetlenül a levegőből is képesek megkötni, és el lehet különíteni a többi gáztól az üzemanyag égetése előtt, illetve után is. Eltávolítani a légkörből sokkal bonyolultabb és drágább eljárás, és léteznek olyan elképzelések is, amelyek óriási szivacsok létrehozását javasolják, melyeket az üzemek közelében, magasan a légtérbe szerelnének fel.

Szén-dioxid-raktározási eljárások

A legszélesebb körben támogatott szén-dioxid-tárolási mód a mélyen a föld alatt, olaj- és földgázmezőkben, kőszén rétegekben és sósvíz-tározókban való raktározás. A leggyakoribb szén-dioxid-kibocsátók, mint például az erőművek, általában az ilyen természetesen előforduló, földalatti „tároló tartályok” közelében helyezkednek el, így vonzó megoldást kínálnak a gáz tárolására. Ráadásul ez az eljárás azzal a haszonnal is jár, hogy még több földben rejtőző földgáz- és kőolajforrásra lehet bukkanni. A szén-dioxid elkülönítésével és tárolásával járó költségeket pedig ezen nyersanyagokból származó bevételekből fedezhetik. A kőszén rétegek esetében is hasonló előnyök tapasztalhatók, itt ugyanis metángáz nyerhető ki a földbe pumpált szén-dioxid segítségével, bár a metán elégetése még több szén-dioxidot termel…

Míg a sósvíz-tározókban való szén-dioxidraktározási mód nem jár hasonló előnyökkel, az amerikai Energiaügyi Minisztérium szerint – ahol jelenleg is a föld alatt tárolt szén-dioxid viselkedését tanulmányozzák – vannak egyéb előnyei. Ugyanis az Egyesült Államokban 12 000 milliárd tonnányi szén-dioxid raktározására elegendő föld alatti sósvíz-tározó található, és a legtöbb szén-dioxid kibocsátó forrás közelében találunk ilyet, tehát a gáz szállítási költségei is csökkenthetők.

A szén-dioxid raktározására tett egyéb javaslatok közül néhány szerint a gázt az óceánokba, 1000 méternél mélyebbre kellene pumpálni. Így a szén-dioxid vagy lebomlana a vízben, vagy, ha 3000 méternél mélyebbre szivattyúznák a szén-dioxidot, akkor kis „tavakban” gyülemlene fel, így pedig akár ezer évbe is felölelhet a lebomlási folyamat.

Az ásványi anyagokban történő szén-dioxid-tárolás esetében is fennáll a veszély, hogy a gáz különböző fém-oxidokkal, például magnéziummal vagy kadmiummal reakcióba lép. Ez az eljárás ásványi anyag-megkötés néven is ismert. Ha ez természetes folyamatként, évezredek alatt zajlik le, akkor mészkő keletkezik; de ha gyorsan megy végbe, akkor a szén-dioxid szilárd szénné alakul át.

A szén-dioxid-tárolás mellett és ellen

A szén-dioxid raktározása megakadályozhatná, hogy a szén-dioxid-kibocsátás miatt tovább folytatódjon a klímaváltozás, és a támogatói úgy gondolják, hogy ez még mindig olcsóbb, mint átváltani megújuló energiaforrásokra, mint amilyen a napenergia is. Bár az eljárás megnöveli az erőművek energiaigényét, és a szakértők szerint pusztán átmeneti megoldást nyújt. A szén-dioxid elkülönítése és tárolása megkívánná, hogy még több pénzt fektessenek a fosszilis energiahordozókat használó erőművekbe, így a szénbányászat környezetromboló hatásai tovább folytatódhatnának a jövőben.

A víz alatti szén-dioxid-tárolásnak is megvannak a maga hátrányai: a gáz reagál a vízzel, szénsavat hozva létre ezáltal. Ez tovább rontaná az óceánok állapotát, az elsavasodás következtében elpusztul a vízi élővilág, holott a tengeri halak a világ élelemszükségletének nagy részét fedezik. És az sem biztos, hogy szén-dioxid nagy mélységekbe való szivattyúzásával a gáz sokáig az óceán mélyén maradna, hiszen a klímaváltozás következtében megerősödő szelek felkavarhatják a vizet, így a vízben lévő szén-dioxid könnyen a felszínre kerülhet.

A szén-dioxidtárolás ellenzői arra is felhívják a figyelmet, hogy a gáz el is szivároghat a földalatti természetes „tartályokból”. A spontán bekövetkező szivárgás pedig rendkívül ártalmas, veszélyezteti az emberek és az állatok életét is. Ha a szén-dioxidraktározás elterjedtté válik, akkor a szivárgások egyre gyakoribbak és komolyabbak lesznek. Még ha fel is szerelik a szivattyúkat visszacsapó szelepekkel, akkor sem tudják meggátolni a csövek elöregedését, így szintén fennáll a gáz felszínre kerülésének a veszélye.

A szén-dioxidtárolással felmerülő problémákra megoldást nyújtana a gáz felhasználása. A szén-dioxid elkülönítése és felhasználása sokkal gazdaságosabb lenne a tárolásnál, az elkülönített szén-dioxidból pedig értékes bio-olajat, műtrágyát, vegyszereket és üzemanyagot lehetne létrehozni.

Forrás: http://www.mnn.com